Maak kennis met knettergekke Ierse broers die geschiedenis schreven in Rio

De broers Paul (22) en Gary O'Donovan (23) hebben gisteren Ierse roeigeschiedenis geschreven. Het duo uit Cork werd in de finale van de lichte dubbeltwee tweede achter Frankrijk. Goud verloren? Neen, eerder zilver gewónnen. Het knettergekke, maar amicale broederpaar was zodanig uitgelaten en in de wolken dat hun - weinig verstaanbare - interviews de wereld rondgingen.

O'Donovan en O'Donovan. Het zou zomaar een komisch duo kunnen zijn, na wat ze gisteren ten berde hebben gebracht voor de camera's van RTE, de Ierse openbare omroep, en het vermaarde BBC. De twee zijn vergroeid met elkaar. "We hebben de voorbije jaren zoveel tijd gespendeerd samen dat we als het ware één en dezelfde persoon zijn. We zijn dan ook opgewonden dat we hier ook een keertje met ándere mensen kunnen spreken", grinnikte Paul O'Donovan.

De O'Donovans pakten gisteren zilver in de lichte dubbeltwee. Ze eindigden in het zog van de Fransen en hielden nog net een Noorse combinatie af. "Ons doel was wel om het goud te paken, maar we zijn toch blij met dit zilver", giechelde Gary O'Donovan. Hoe het eigenlijk komt dat ze zoveel plezier maken? "Roeien is zo al zwaar genoeg. Als je geen plezier zou maken, dan zou de sport nóg zwaarder zijn. Daarom proberen we ons elke keer zo goed mogelijk te amuseren."

AP
afp
Paul O'Donovan (l) en Gary O'Donovan (r) zo fier als een pauw
AFP Paul O'Donovan (l) en Gary O'Donovan (r) zo fier als een pauw
Photo News

Uitslag van de finale van de lichte dubbeltwee roeien bij de mannen, vrijdag op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro:
1. Frankrijk 6:30.70.
(Houin, Azou)
2. Ierland 6:31.23
(O'donovan, O'donovan)
3. Noorwegen 6:31.39
(Brun, Strandli)
4. Zuid-Afrika 6:33.29
(Thompson, Smith)
5. VS 6:35.07
(Konieczny, Campbell Jr)
6. Polen 6:42.00
(Mikolajczewski, Jankowski)

AP
Photo News
Photo News
Getty Images