Kim Meylemans dient klacht in tegen supersnelle Britse pakken

Kim Meylemans
BELGA Kim Meylemans
Enkele dagen voor de start van de olympische skeletoncompetitie bij de vrouwen, is er beroering ontstaan over de nieuwe, hoogtechnologische pakken waarmee de Britten aantreden. Die zouden hen een enorm tijdsvoordeel opleveren tijdens de runs. Kim Meylemans, die België vertegenwoordigt in Pyeongchang, stapte samen met enkele concurrentes naar de internationale federatie om klacht in te dienen. Zij vragen dat de zaak wordt onderzocht.

Laura Deas en Lizzy Yarnold, die de Britse kleuren verdedigen in het skeleton, maakten begin deze week indruk tijdens de trainingsruns. Ze pakten in het Olympic Sliding Centre uit met toptijden terwijl ze tijdens het afgelopen wereldbekerseizoen respectievelijk pas zevende en negende werden. De scherpe chrono's deden flink wat wenkbrauwen fronsen. "Het is opvallend dat de Britten er na een heel slecht seizoen hier opnieuw met kop en schouders bovenuit steken," zegt Kim Meylemans.

Een artikel in The Guardian deed bij Meylemans en co de alarmbellen afgaan. "Er wordt in uitgelegd dat de Britten dankzij de nieuwe pakken een seconde per run zouden winnen. Dat is zoals een 5-0 in het voetbal. We hebben het artikel goed gelezen en de foto van het pak nauwkeurig bestudeerd. Het lijkt alsof er onder het pak een soort spoiler zit. Zoals bij F1-wagen zorgt zo'n spoiler ervoor dat de lucht anders wordt aangezogen. Dat levert een enorm voordeel op en is uiteraard tegen de regels. Samen met andere landen hebben we protest aangetekend bij de internationale federatie. We zullen zien of zij vinden dat het pak illegaal is. Als ze de klacht afwijzen, zullen we dat moeten aanvaarden."

Lizzy Yarnold.
Photo News Lizzy Yarnold.

Voor het ontwerp van de pakken van Team GB werd dezelfde wetenschappelijke kennis aangewend die de Britse baanwielrenners een rist medailles opleverde tijdens de Spelen van Rio.

Strijdvaardig

De atlete kon in de voorbije trainingsruns op de olympische skeletonbaan niet overtuigen. Met de start van de competitie voor de deur, blijft ze strijdvaardig. "Als ik geen foutjes maak, dan speel ik mee."

Meylemans kon dinsdag voor de derde en vierde keer afdalen van de baan in het Olympic Sliding Centre. Na afloop klaagde ze over de moeilijkheden die ze in bepaalde bochten blijft ondervinden. Vooral bocht twee bezorgt haar flink wat kopbrekens. "Vandaag is de laatste trainingsdag en we hebben nog heel wat werk", zegt de 21-jarige skeletoni. "Het belangrijkste is bocht twee. Als ik die goed kan nemen, heb ik een groot voordeel bij de start. Dat is prioriteit één vandaag, samen met het testen van de runners."

Avondwedstrijd

Vrijdag start de competitie in Pyeongchang om 20u20 lokale tijd (12u20 in België). "Ik heb me heel goed voorbereid op dat avonduur", zegt Meylemans. "Ik doe mijn fysieke trainingen altijd 's avonds rond half negen. Ik heb nog maar weinig concurrentes op hetzelfde moment in de gym gezien, dus ik hoop dat het mij een voordeel zal opleveren. Ik zal wakkerder zijn dan de anderen."

 Meylemans kende geen vlekkeloze voorbereiding, maar daar haalt ze kracht uit om een tandje bij te steken. "In de weken waarin de trainingen het moeilijkste verliepen, zette ik meestal mijn beste wedstrijden neer. Dat was zo in de World Cup in Whistler, waar ik vijfde werd. Het is nog niet gedaan. Er zijn vier runs, dat is lang. Gisteren was het bewijs dat als ik een mindere dag heb, ik geen kans maak. Maar als de anderen fouten maken en ik niet, en daar ga ik van uit, dan speel ik weer mee. Ik ga alles geven."
43 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kirra Vanlingen

  14de dan moede nie gaan klagen

 • rudolf jacobs

  amaai weeral bleiten,de hollanders achterna,die insinueren ook ,een renner die niet ademt da mag toch ni,zij hier om een pakje, zit daar ook een motortje in misschien,of zorg dat je goeie sponsers hebt die jou da pakje willen kopen,mens toch,en als dat toch zo is iedereen op de slee met nen pelse frak aan ok

 • Ronny Popelier

  Eerst zelf eens proberen prestaties te halen ipv klachten neer te leggen. Ook met hetzelfde pak zal de Belgische geen betere tijden draaien en of glijden. Zwakke reactie.

 • Gerry Cle

  Als deze pakken geen enkel reglement overtreden moeten ze toegelaten worden. Hopelijk zorgt Kim Meylemans voor een Belgische medaille.

 • Gustaaf Van Zolder

  tja regels zijn regels...als het verboden is en het effectief zo een verschil kan maken dan begrijp ik de klacht. Ze heeft er ook heel lang voor getraind en alles gedaan wat binnen de mogelijkheden en reglementen ligt...