Ga naar de mobiele website
^ Top

Kapitein Red Panthers: "Samen sterven op het veld"

De kapiteins Jerome Truyens en Charlotte De Vos.
belga De kapiteins Jerome Truyens en Charlotte De Vos.
Over precies twaalf dagen, op 29 juli, spelen de Belgische hockeyvrouwen hun eerste groepsmatch op de Olympische Spelen in Londen.

Voor Charlotte De Vos, de 28-jarige kapitein van de Red Panthers, kan het toernooi niet snel genoeg starten. "Het mag gaan beginnen. De voorbereiding heeft echt lang genoeg geduurd", zegt de Antwerpse in de installaties van hockeyclub Braxgata in Boom.

Serieuze test
Het team van coach Pascal Kina opent het olympisch toernooi tegen titelverdediger Nederland, het nummer 1 van de wereld. Daarna speelt België (16e) tegen China (5e), Groot-Brittannië (4e), Japan (9e) en Zuid-Korea (8e). "Ik vind het wel leuk dat we mogen openen tegen Oranje", vertelt De Vos. "Ik speel er zelf (bij Oranje Zwart, red) en het is toch de top van de top. Zij zijn de favoriet en het wordt meteen een serieuze test voor ons".

BELGA
belga

De Red Panthers vertrekken donderdag richting Londen, waar voor de start van de Spelen nog drie oefenmatchen op het programma staan. De voorbije week was de ploeg aan de slag op een vierlandentoernooi in Bremen. "Wij hebben er superveel geleerd", zegt De Vos. "Onze 1-0 overwinning tegen Duitsland, toch nummer 3 op de wereld, was heel belangrijk voor het vertrouwen. Ook tegen Nieuw-Zeeland (2-4) en Zuid-Afrika (1-4) speelden we goed maar hebben foutjes ons de das omgedaan. Op dat niveau tegen die tegenstanders speelt het gebrek aan ervaring ons nog parten".

Aisling D'Hooghe.
belga Aisling D'Hooghe.

Het jonge Belgische team start het olympisch toernooi als absolute underdog, beseft ook De Vos. "De kans bestaat dat we een aantal keer zwaar zullen verliezen, maar mentaal zijn we heel sterk. Dit is een groep die goed aan elkaar hangt. Je merkt dat iedereen ervoor gaat. Als kapitein is het mijn taak om iedereen te blijven motiveren, ook als wat moeilijker gaat".

In Londen moeten de Red Panthers mikken op de top 10 (op 12 ploegen), vindt De Vos. "Die top 10 willen we echt halen. Natuurlijk droom je van het podium maar je moet ook realistisch zijn. Het zal heel zwaar worden, maar dat mag ons niet afschrikken. We moeten samen sterven op het veld."

belga
Feest na de gewonnen match tegen Ierland, goed voor de olympische kwalificatie.
AP Feest na de gewonnen match tegen Ierland, goed voor de olympische kwalificatie.
belga
Meer over


Meld een bug