Japanse ontwerper ontkent plagiaat Belgisch ontwerp bij logo Olympische Spelen

De Belgische ontwerper Olivier Debie vergelijkt de ontwerpen.
AP De Belgische ontwerper Olivier Debie vergelijkt de ontwerpen.
Kenjiro Sano, de man die het logo voor de Olympische Spelen in 2020 in Tokio heeft ontworpen, ontkent dat hij plagiaat heeft gepleegd. De Japanner reageert hiermee op berichten dat zijn logo verdacht veel weg heeft van het logo van een theater in Luik dat door de Belgische ontwerper Olivier Debie werd ontworpen. Debie had eerder aan het persagentschap Kyodo laten weten dat hij deze week zal beslissen of hij juridische stappen zal zetten.

"Ik weet helemaal niets van dat logo waarover de media het hebben", zo verklaarde Sano in een communiqué van het organisatiecomité van de Olympische Spelen 2020. "Ik heb er mij niet op geïnspireerd voor mijn werk."

Gerechtelijke stappen
De advocaten van de Belgische ontwerper, Philippe Mottard en Alain Berenboom, bevestigden intussen dat ze zich in een brief hebben gericht tot het Internationaal Olympisch Comité in Lausanne en tot het Japanse Olympisch Comité. Ze vragen onder andere dat het gebruik van het logo wordt stopgezet. Indien er geen antwoord volgt op het schrijven, overwegen ze met de zaak naar het Belgische gerecht te stappen.

AP