Japans olympisch comité laat verdachte betalingen onderzoeken

EPA
Het Japans olympisch comité richt een onderzoekscommissie op die moet nagaan of er bij de toewijzing van de Spelen van 2020 aan Tokio illegale financiële transacties hebben plaatsgevonden.

De zaak draait rond stortingen van in totaal 2,8 miljoen Singaporese dollar (1,8 miljoen euro) die vanuit het team rond Tokio 2020 werden overgemaakt aan het bedrijf Black Tidings. Dat heeft zijn basis in Singapore en is gelinkt aan één van de zonen van Lamine Diack, de voormalige (en in opspraak gekomen) voorzitter van de Internationale Atletiekfederatie.

"Wij hebben beslist een onderzoekscommissie op te richten, met daarin advocaten van buitenaf, die moet bepalen of er in het contract onregelmatigheden staan", liet Tsunekazu Takeda, voorzitter van het Japans olympisch comité, verstaan tijdens een hoorzitting voor het parlement.

Black Tidings leverde voor Tokio 2020 onder meer marketingdiensten, maar volgens het populaire Japanse dagblad Yomiuri Shimbun werd een deel van het geld gebruikt om luxegoederen zoals dure horloges aan te schaffen.