IOC zal ingrijpen tegen met doping behaalde medailles op Spelen

REUTERS
Na de recente dopingonthullingen in een documentaire op de Duitse tv-zender ARD verklaarde het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dat het actie zal ondernemen tegen olympische atleten die gebruik hebben gemaakt van verboden middelen. "Als er gevallen zouden zijn met een weerslag op resultaten op de Olympische Spelen, dan zal het IOC zoals gewoonlijk met nultolerantie reageren", verklaarde IOC-voorzitter Thomas Bach vandaag in Kuala Lumpur.

Sterke man Bach zei verder dat het aan het Wereldantidopingagentschap is om de beschuldigingen te onderzoeken. De documentairemakers en de 'Sunday Times' kregen een databank, afkomstig van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF), in handen met meer dan 12.000 uitslagen van bloedanalyses van ongeveer 5.000 atleten uit de periode 2001-12. Daaruit bleek dat één derde van de medaillewinnaars op langeafstandsnummers op WK's en Olympische Spelen verdachte bloedwaarden vertoonden.

Alle vragen beantwoorden
IAAF-voorzitter Lamine Diack waarschuwde voor een campagne om medailles opnieuw te verdelen, als reactie op de ARD-documentaire die onder meer beweerde dat de IAAF ondanks de verdachte waarden geen sancties oplegde. "We hebben de verklaringen op de Duitse tv-zender en in de Britse pers bekeken. Daarvan nemen we akte", stelde de Senegalees. "We werken hard en zullen alle vragen beantwoorden. Eminente experten concluderen dat van 2001 tot 2012 honderden medailles niet correct zijn uitgedeeld. Daarop geven we geen commentaar. De IAAF heeft altijd getoond dat het geen twijfels kan toestaan over de prestaties van de atleten."

Op 19 augustus wordt de opvolger van de 82-jarige Diack verkozen. De Brit Sebastian Coe, tweevoudig olympisch kampioen op de 1.500 meter, neemt het op tegen de Oekraïense polsstoklegende Sergey Bubka.

REUTERS
AP