IOC wijst geen Spelen meer toe aan land waar mensenrechten onder druk staan

IOC-voorzitter Thomas Bach.
AP IOC-voorzitter Thomas Bach.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zal geen Olympische Spelen meer toewijzen aan een land waar de mensenrechten onder druk staan. Daar zal een speciale commissie nauwlettend op toezien. Het nieuwe comité krijgt de Jordaanse prins Zeid Ra'ad Al Hussein als voorzitter. Hussein is voormalig Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties. In maart 2019 worden tijdens een IOC-bestuursvergadering de andere commissieleden bekendgemaakt. “Toekomstige gastlanden van de Olympische Spelen zullen zich aan strikte regels moeten houden op het gebied van mensenrechten”, verzekerde IOC-voorzitter Thomas Bach in Tokio.

Amnesty International heeft bij het IOC meer dan eens aangedrongen op duidelijke afspraken over mensenrechten bij de toewijzing van Olympische Spelen aan een land. Vooral rond de Zomerspelen van Peking 2008 en de Winterspelen van Sotchi 2014 werd het IOC geconfronteerd met de problematiek van de mensenrechtensituatie in China en Rusland.

Ook zal het IOC advies vragen over hoe het moet omgaan met transgenderatleten. Het laten aantreden van transgenderatleten werd de voorbije jaren steeds meer voorwerp van discussie. Verschillende sportinstanties werden bekritiseerd omdat ze deelname aan de competities willen laten afhangen van testosteronwaarden.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luke Vincke

  Ja en het Westen zal wel bepalen welke landen dat zijn.

 • Tom Araya

  Dan gaat ge niet veel landen meer overhouden.

 • Willem Coopman

  Dat het IOC zelf hun decadente spelen organiseren en betalen. Mensenrechten? Ook het laten opdraaien van de veel te hoeg kosten voor dit wederkerend mediafeest is een schending van de mensenrechten.

 • ALAIN CATRY

  En ook voor vrouwendiscriminatie ?

 • willems michel

  Het IOC gaat dus duidelijk aan politiek doen en schendt dus zijn eigen regels. Politieke bemoeienis mag niet in de sport. Volgens AI is ook België bij de landen waar de rechten van de mens worden geschonden gezien hun kritisch rapport over datzelfde België. Besluit: geen Olympische Spelen Meer.