IOC laat opnieuw stalen van Londen 2012 analyseren

Photo News
Het Internationaal Olympisch Comité IOC plant nieuwe analyses van stalen die tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen zijn afgenomen. De testen zullen worden uitgevoerd door het ITA (International Testing Agency), dat met behulp van de nieuwste wetenschappelijke methodes op zoek gaat naar verboden middelen.

Tijdens de Spelen van 2012 testten negen atleten positief. Bij heranalyses op ruim vijfhonderd stalen liepen nadien 48 sporters tegen de lamp, voornamelijk voor het gebruik van anabole steroïden. De Russin Tatyana Lysenko speelde op die manier haar titel in het hamerslingeren kwijt nadat ze positief bleek op de steroïde turinabol. De stalen van 2012 kunnen nog geanalyseerd worden tot 2020. 

Nieuwe analyses op stalen van de Spelen van Peking 2008 leverden in totaal 65 positieve gevallen op. Tijdens die Spelen werden zeven atleten betrapt. In totaal werden zo'n veertig medailles ingetrokken, voornamelijk in het gewichtheffen en de atletiek. Daarbij het goud van Jamaica op de 4x100 meter na een positieve test van Nesta Carter. Daardoor verloor Usain Bolt een olympische titel.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • jean petermans

    Medailles krijg je voor de eer: vraag dat maar eens aan onze dames van de 4X100 meter die alsnog goud kregen, uitgereikt op de Vandamme memoriaal voor een vol heizelstadion.

  • wim rooyakkers

    Wat voor zin heeft het als na jaren alsnog een medaille krijgt?