IOC formeel: " Olympische Spelen 2016 verhuizen niét van Rio naar Londen"

De werken aan de Olympische infrastructuur in Rio loopt grote vertraging op.
AP De werken aan de Olympische infrastructuur in Rio loopt grote vertraging op.
De berichtgeving dat de stad Londen in het allergrootste geheim gevraagd is of het de Olympische Spelen van 2016 opnieuw zou kunnen organiseren, klopt niet. Daarmee ontkent het Internationaal Olympisch Comité een mogelijke verhuis omdat de voorbereidingen van de Spelen in Rio vertraging oplopen.

De Britse krant London Evening Standard kopte vandaag dat enkele hoge Olympische officials aan de stad gevraagd hebben of zij de Spelen van 2016 indien nodig opnieuw kunnen organiseren. Die Spelen vinden normaal gezien over twee jaar in de Braziliaanse stad Rio plaats, maar de voorbereidingen daarvoor lopen nu al gigantische vertragingen op.

"Er klopt geen jota van dat verhaal", zo ontkende het IOC het bericht aan het persbureau Reuters.

Nieuw monitoringsysteem
Rio loopt zo ver achter op schema dat het IOC de organisatoren wel tot spoed aanmaant en een nieuw syteem op touw heeft gezet dat de voortgang van dichterbij moet opvolgen. Bovendien stijgen de kosten en loopt de communicatie tussen de Braziliaanse overheid, de organisatoren en het IOC volledig in het honderd.

Vice-voorzitter John Coates noemde de voorbereiding vorige maand zelfs nog "de slechtste ooit". Een anonieme bron vertelde daarom in London Evening Standard: "Op hetzelfde moment had Athene 40 procent van de voorbereidingen gedaan. Londen 60 procent. Maar in Rio is nog maar 10 procent van alle infrastructuurwerken voltooid." Daarom zou het IOC in het geheim aan een plan B werken: "Logischerwijze zou dat een terugkeer naar Londen zijn. Het is erg onwaarschijnlijk, maar het zou de meest logische oplossing zijn."

Sydney
Maar het IOC ontkent die berichtgeving dus officieel. Het zou nochtans niet de eerste keer zijn dat het idee van een verhuis geopperd wordt. In de aanloop naar de Spelen van 2004 in Athene werd ook al voorgesteld om, door de vertragingen, terug te keren naar Sydney.

In Rio werden ook al grote delen van de openbare infrastructuur afgebroken om plaats te maken voor nieuwe projecten.
REUTERS In Rio werden ook al grote delen van de openbare infrastructuur afgebroken om plaats te maken voor nieuwe projecten.