Hollanders lachen met Belgische medaillespiegel op de Olympische Winterspelen

Ireen Wüst (zilver), Carlijn Achtereekte (goud) en Antoinette de Jong (brons (L-R) op het podium bij de medaille-uitreiking van de 3.000 meter, die een Nederlands onderonsje werd.
AFP Ireen Wüst (zilver), Carlijn Achtereekte (goud) en Antoinette de Jong (brons (L-R) op het podium bij de medaille-uitreiking van de 3.000 meter, die een Nederlands onderonsje werd.
Nederland zou Nederland niet zijn als de Hollanders niet af en toe eens een grapje maken over ons, hun 'dierbare zuiderburen'. Gisterenavond was het weer raak, toen ons land en met name onze olympische prestaties op de winterspelen erdoor werden getrokken in het satirische programma 'Zondag met Lubach' op de VPRO.

"België staat nogal laag op de medailleranglijst aller tijden van de winterspelen", begint presentator Arjen Lubach. "Sterker nog: ze staan lager dan Liechtenstein en de DDR, een land dat al bijna dertig jaar niet meer bestaat! Vlak boven België staan dan ook Atlantis, het Romeinse Rijk, het Land van Ooit en Carpetland", grapte Lubach.

"De laatste keer dat België een medaille won op de winterspelen was in 1998. Maar die werd gewonnen door de genaturaliseerde Nederlander Bart Veldkamp", wrijft Lubach het er nog even stevig in. "De laatste medaille daarvoor was in 1948, zeventig jaar geleden. Toen won België goud met kunstschaatsen - gefeliciteerd nog trouwens! Maar laten we eerlijk zijn: als je toen je schaatsen aankreeg had je al brons! Twee keer pootje over en er vielen mensen flauw!"

Viermansbobslee

De andere twee medailles haalde ons land met bobsleeën. In 1948 kreeg België daarvoor een zilveren medaille. Nog verder terug, in 1924, behaalde ons land met de viermansbob de bronzen medaille. Maar ook dat ging volgens Lubach 'op z'n Belgisch', met vijf man in een viermansbob. "Daardoor waren ze zwaarder en zo hebben ze brons gewonnen." De Belgen speelden overigens niet vals door met z'n vijven in de viermansbob te kruipen: dat was toegestaan volgens de toenmalige regels.

Dit alles leidt tot Lubachs conclusie, "de heerlijke statistiek" dat tussen kwart voor een en kwart voor twee gisterennacht - toen drie Nederlandse schaatsters goud, zilver en brons wonnen op de 3.000 meter in Peyongchang - "Nederland in één uur beter heeft gescoord op de Olympische Winterspelen dan België in de afgelopen 94 jaar!"
178 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • jintha peeters

  en wie gaat er naar het wk

 • Berry Colijn

  Vandaag alweer de achtste gouden medaille!! Het houdt niet op!!

 • Johan Put

  Mentaal is Nederland veel beter, wij overtroeven ze met bijna alle sporten, er blijft maar weinig over waar de Belgen beter in zijn maar als je alles pakt dat is Nederland veel en veel beter,

 • Willy Govaert

  100 % gelijk hebben die Hollanders. België is en zal NOOIT een sportland worden. De mooie winterspelen interesseert de VRT geen moer, wie gaat er om 23.30 uur nu nog televisie kijken ? Leve NPO en Eurosport.

 • Jan Janssens

  het was gewoon (financieel) onverantwoord om met zo'n grote delegatie naar de winterspelen te trekken, de meesten slagen er alleen in om te bewijzen dat ze hun plaats daar absoluut niet waard zijn, dus ja de Hollanders hebben groot gelijk dat ze ons belachelijk maken.