Het water voor de zeilraces, anderhalf jaar voor de Spelen in Rio

REUTERS
In de Baai van Guanabara in Rio, waar straks de olympische zeilwedstrijden plaatsvinden, zijn begin deze week duizenden dode vissen aangetroffen. Het water in de Braziliaanse stad kwam eerder al in een slecht daglicht te staan, nadat er een superbacterie in was aangetroffen.

Olympische zeilers hebben zich in het verleden beklaagd over het feit dat meer dan 70 procent van het rioolwater onbehandeld in de Baai van Guanabara terechtkomt. Ze getuigden dat ze ondermeer vuilniszakken en allerlei meubilair moesten ontwijken om hun roeren schoon te houden. Eduardo Paes, burgemeester van Rio, beloofde daarop dat het olympische water tegen de zomer van 2016 schoon zou zijn. Later kwam Paes terug op die belofte. De vondst van de duizenden dode vissen brengt zijn stelling nog meer aan het wankelen.

Een inspectiecommissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) was deze week in Rio, maar ging niet nader in op de vervuiling van het zeilwater. Wél bejubelde de commissie de progressie die de bouw van andere olympische locaties had gemaakt. "De twee olympische parken die in Rio worden gebouwd, liggen op schema", aldus commissievoorzitster en ex-atlete Nawal El Moutawakel. "De organisatoren komen nu in de meest intense fase van hun voorbereidingen op de Spelen. Binnenkort moeten diverse test-events aantonen of ze klaar zijn."

De Olympische Spelen in Rio de Janeiro vinden plaats van 5 tot 21 augustus 2016.

AP
GETTY
REUTERS