HERBELEEF hoe Timmers naar de zilveren medaille snelde

belga
Vier jaar lang beul je je af voor die ene minuut, die ene sprong, die ene kamp, die ene dag. Vier jaar lang leef je voor dat ene, allesbeslissende moment. Vandaag zijn we toe aan dag 5 van de Olympische Spelen 2016 in het Braziliaanse Rio de Janeiro! Via deze blog blijft u op de hoogte van al wat er reilt en zeilt in het land van de Samba!

Phelps met beste tijd naar finale 200 meter wisselslag

De Amerikaan Michael Phelps ligt op koers voor een 22e olympische titel. Woensdag plaatste de 31-jarige zwemlegende zich met de beste tijd voor de finale van de 200 meter wisselslag, een nummer waarin hij voor de vierde keer op rij olympisch kampioen kan worden. Phelps tikte aan in 1:55.78. Zijn landgenoot Ryan Lochte (1:56.28) en de Braziliaan Thiago Pereira (1:57.11) lieten de tweede en de derde tijd optekenen. De finale wordt donderdag gezwommen.

Op deze Spelen dikte de meest gelauwerde olympiër in de geschiedenis (21 keer goud, 2 keer zilver, 2 keer brons) zijn collectie eremetaal al met drie gouden plakken aan. Dat deed hij in de 4x100 meter vrije slag, de 4x200 meter vrije slag en de 200 meter vlinderslag. Donderdag start hij ook nog in de reeksen van de 100 meter vlinderslag, zaterdag in die van de 4x100 meter wisselslag. In het beste geval kan hij na de Spelen in Rio dus 28 olympische medailles, waarvan 24 gouden etaleren. Op wereldkampioenschappen verzamelde Phelps 26 keer goud, 6 keer zilver en 1 keer brons.

Hattrick Ledecky

De Amerikaanse Katie Ledecky heeft haar derde gouden medaille beet op de Olympische Spelen in Rio. Samen met Allison Schmitt, Leah Smith en Madeline Dirado won ze de 4x200 meter vrije stijl. In 7:43.03 liet het Amerikaanse kwartet Australië (7:44.87) en Canada (7:45.39) achter zich.
    
De 19-jarige Ledecky kroonde zich zondag al tot olympisch kampioene op de 400 meter vrije slag en won dinsdag de 200 meter vrije slag. In Rio wil ze zaterdag geschiedenis schijven. Als eerste zwemster in de olympische historie kan ze de 200, 400 en 800 meter vrije slag winnen. Op die 800 meter verdedigt ze haar titel en heeft ze de tien snelste tijden ooit achter haar naam. Ze verloor nog nooit een finale op Olympische Spelen of wereldkampioenschappen. Naast vier olympische titels heeft de tiener al negen wereldtitels op haar naam.

TAS bevestigt dopingschorsing Italiaanse snelwandelaar

Het Internationaal Sporttribunaal TAS heeft de schorsing van acht jaar voor de Italiaanse snelwandelaar Alex Schwazer, in 2008 olympisch kampioen op de 50 kilometer, bevestigd. In Rio zal de 31-jarige Italiaan geen gooi naar een tweede olympische titel kunnen doen. Schwazer testte positief op anabole steroïden bij een heranalyse van een urinestaal dat op 1 januari was afgenomen. Het resultaat daarvan raakte op 22 juni bekend. Op 5 juli volgde de tegenanalyse in het WADA-lab in Keulen en ook die leverde een positief resultaat op.
    
Schwazer was pas in mei terug in competitie gekomen, nadat hij een dopingschorsing had uitgezeten. Die kreeg de snelwandelaar voor een positieve epo-plas die hij aflegde kort voor de Spelen van 2012 in Londen. De Italiaan erkende vier jaar geleden zijn fout, maar beweerde dit keer onschuldig te zijn en ging tegen zijn sactie bij het TAS in beroep.
    
Bij zijn comeback op het WK voor teams in Rome in mei zorgde Schwazer meteen voor een verrassing door de wedstrijd te winnen met meer dan 3 minuten voorsprong op de Australiër Jared Tallent. Tallent is de olympische kampioen van Londen, nadat de Rus Sergey Kirdyapkin zijn gouden medaille moest inleveren wegens dopinggebruik.
    
De terugkeer in competitie van Schwazer viel bij veel van zijn collega's niet in goede aarde. Wereldkampioen hoogspringen Gianmarco Tamberi, Italiaanse medaillehoop op de Spelen, noemde Schwazer in april al "de schande van Italië".

REUTERS

Belmonte zegeviert op 200 m vlinderslag

De 25-jarige Spaanse Mireia Garcia Belmonte heeft de 200 meter vlinderslag gewonnen op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. In 2:04.85, een beste wereldjaarprestatie, liet ze de Australische Madeline Groves (2:04.88) en de Japanse Natsumi Hoshi (2:05.20) achter zich.

Het is de vierde olympische medaille voor Garcia Belmonte, de eerste gouden. In 2012 greep ze in Londen zilver op de 200 meter vlinderslag en de 800 meter vrije slag. In Rio mocht ze eerder deze week voor brons het podium op na de finale van de 400 meter wisselslag.

TIMMERS PAKT ZILVEREN MEDAILLE

Wat een onwaarschijnlijke prestatie van Pieter Timmers. In baan 7 snelt onze landgenoot tussen alle wereldtoppers naar de tweede plaats en de daarbij horende zilveren medaille.

Timmers maakt zich klaar

Het is zover. Pieter Timmers staat klaar om zijn hoogtepunt op deze Spelen af te werken. De finale van de 100 meter vrij. Wat wordt het voor de Belg in baan 7?

BELGA

Abdi zaterdag eerste Belg in atletiekfinale

Bashir Abdi is zaterdag de eerste Belg in de finale van een atletieknummer op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Om 21u27 (2u27 in België) start hij in de rechtstreekse finale van de 10.000 meter. Abdi is vaak geblesseerd, vorige maand miste hij door een hamstringblessure nog het EK in Amsterdam, maar hoopt in Rio voluit te kunnen gaan. "Ik heb twee weken niet kunnen trainen, maar denk toch dat een plaats bij de top zestien mogelijk moet zijn."

"De 10.000 meter is mijn hoofddoel, maar de kans om de 5.000 meter te lopen (reeksen op woensdag 17/08) laat ik niet liggen."

Zaterdag neemt Abdi het onder meer op tegen de Britse titelverdediger Mo Farah, voor de Belg "de grootste atletiekster na Usain Bolt". Net als Abdi is Farah trouwens in het Somalische Mogadicio geboren. Abdi denkt dat de 33-jarige Farah zoals op de Spelen van 2012 en de wereldkampioenschappen van 2013 en 2015 weer de dubbel 5.000-10.000 meter zal realiseren. "Ik heb hem tijdens mijn stage aan het werk gezien. Hij is nog sneller geworden."

photo_news

Brazilië kan eindelijk scoren

Ze hebben er ongelooflijk lang op moeten wachten, maar de eerste treffer van de jonge 'Goddelijke Kanaries' is een feit. Gabriel Barbosa breekt in het voetbaltoernooi bij de mannen de ban en jaagt de 1-0 tegen de touwen tegen Denemarken. Vijf minuten voor affluiten volgt Gabriel Jesus gedwee het voorbeeld van zijn ploegmakker door een voorzet vanop rechts binnen te tikken.

EPA

Kazach zwemt verrassend naar goud op 200 meter schoolslag

De 21-jarige Kazach Dmitriy Balandin heeft verrassend de 200 meter schoolslag gewonnen op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. In de finale tikte hij in de ongunstige baan acht aan in 2:07.46. De Amerikaan Josh Prenot moest in 2:07.53 met zilver vrede nemen, de Rus Anton Chupkov in 2:07.70 met brons. De Duitse wereldkampioen Marco Koch werd in 2:08.00 pas zevende.

Balandin bezorgde Kazachstan de eerste olympische zwemmedaille in de geschiedenis van het land.

afp
reuters

IAAF-voorzitter wil Russische atleten weer in sport integreren

"Ons doel moet zijn om de Russische atleten weer in de sport te integreren", verklaarde Sebastian Coe, voorzitter van de internationale atletiekfederatie, op een persconferentie in Rio de Janeiro. Een tijdschema wou de IAAF-voorzitter daar niet op plakken.

De Russische atletiekfederatie werd in november 2015 geschorst na een rapport van het Wereldantidopingagentschap WADA over gestructureerd dopinggebruik in de Russische atletiekwereld. Op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro is Rusland zo met geen enkele Russische atleet aanwezig. Verspringster Darya Klishina, die in de Verenigde Staten woont en traint, mag wel onder neutrale vlag deelnemen. Of de Russen volgend jaar wel op de wereldkampioenschappen in Londen welkom zullen zijn, is nog een open vraag.

"Vanaf het moment dat we de beslissing genomen hebben om Rusland te schorsen, werd er een proces opgestart om ze ook weer te integreren", zegt Coe. "Er werden bepaalde criteria vastgelegd en we hebben binnen de IAAF een werkgroep opgericht. Die 'Task Force' heeft nog veel werk voor de boeg. De Russische federatie zal de werkgroep er van moeten zien te overtuigen dat ze in staat is om de wereldantidopingcode te respecteren. Die re-integratie is het hoofddoel. Hoeveel tijd daar over moet gaan, is nu niet belangrijk."

"Ik vrees dat Rusland zijn atleten op catastrofale wijze in de steek heeft gelaten", stelt Coe. "En zoals later bleek niet alleen de atleten, maar ook andere sporters."

Ondanks alle perikelen is Coe ervan overtuigd "dat Rio een buitengewone competitie te zien zal krijgen". Maar net door hun afwezigheid, dreigen de Russen alsnog het dagelijkse gespreksonderwerp te worden. Er is ook heel wat voer voor discussie. Zo mag polsstokspringster Yelena Isinbayeva, nooit op doping betrapt, niet deelnemen, terwijl de Amerikaan Justin Gatlin, die al twee dopingschorsingen uitzat, zondagavond zomaar de 100 meter zou kunnen winnen. "Iedereen weet wat ik vind van Gatlin, maar regels zijn regels. We kunnen hem niet weigeren en moeten hem met hetzelfde respect behandelen als iedere andere atleet die startrecht heeft."

Coe hoopt alvast dat er van het olympisch atletiekevent ook andere zaken onthouden worden. "Vanmiddag heb ik het olympisch dorp bezocht en daar ging het alvast meer over het eten en de kamers dan over de Russen..."

USA verslaat ook Australië

Het spande er even om, maar uiteindelijk hebben de Amerikaanse basketbalsterren de puntjes op de i gezet. USA had een uitstekende Carmelo Anthony nodig om Australië met 98-88 te verslaan. 'Mello' tekende voor maar liefst 9 driepunters en een totaal van 31 punten. Mede door die prestatie is hij nu de beste schutter aller tijden van Amerika op de Olympische Spelen.

photo_news
reuters

Drie agenten gewond na schietpartij in favelacomplex

Een eenheid van de politie is beschoten in het beruchte favelacomplex Maré in Rio de Janeiro, waar momenteel de Olympische Spelen plaatsvinden. Minstens drie agenten raakten gewond, een van hen is zwaargewond, aldus het nieuwsportaal O Globo. De agenten werden aan de ingang van de favela door drugshandelaars beschoten. Het Maré-complex ligt in het noorden van de stad, op zowat 9 kilometer van de internationale luchthaven van Rio de Janeiro.

De laatste weken kwam het al verschillende keren tot confrontaties tussen de politie en drugshandelaars, en de sfeer in de favela's is dan ook gespannen.

Amerika heeft nu minieme voorsprong

De Amerikaanse basketters startten uitstekend in het derde kwart en dat loont uiteindelijk ook. De lichte achterstand tegen Australië werd uiteindelijk omgebogen in een voorsprong. 70-67 staat het nu in het voordeel van Team USA. Om maar te zeggen dat de Aussies verre van uitgeteld zijn.

Nu ook alle tenniswedstrijden uitgesteld

Eerder vandaag werd al duidelijk dat David Goffin pas morgen in actie zou komen, maar nu zijn ook alle 25 wedstrijden van het olympisch tennistoernooi uitgesteld vanwege de regen.

De derde ronde in het enkelspel bij de mannen, de halve finales in het dubbelspel bij de mannen, de kwartfinales in het enkelspel bij de vrouwen en de eerste ronde van het gemengd dubbel stonden op het programma. Door het slechte weer in Rio kon geen enkele wedstrijd van start gaan.

Wereldrecord in het gewichtheffen

Niet alleen in het zwembad sneuvelen er dezer dagen wereldrecords, ook in het gewichtheffen is dat het geval. De Chinese Lyu Xiaojun tilde in de categorie tot 77 kg zonet zomaar even 177 kilogram boven zijn hoofd. Daarmee doet de olympische kampioen beter dan het voorgaande record van 176 kilogram dat hij zelf op de tabellen zette. Xiaojun is alvast goed op weg om ook zijn olympische titel te verlegen, want hij staat met een gewicht van 3 kilogram voor.

Australië leidt verrassend tegen Team USA

De Kangoeroes dienden zich aan als de eerste grote test voor Team USA en dat blijkt nu ook. Na de eerste helft staat Australië zelfs voor met 54-49. Uiteraard is de kloof niet onoverbrugbaar voor de VS, maar ze kregen met de Aussies dit keer wel meer dan een sparringpartner voor hun neus voorgeschoteld.

Amerika en Australië zij aan zij in het basket

Het eerste kwart zit erop in het basketbalduel tussen Amerika en Australië. Voorlopig houden de twee tenoren elkaar nog in evenwicht en staat het 29-29. Bij dé topfavoriet voor het goud is vooral Carmelo Anthony in goede doen. Tenminste zo ziet Eden Hazard het op Twitter.

Vanluchene: "Niet tevreden over mijn race"

Emmanuel Vanluchene (24), die wegens een chronische darmonsteking niet kon deelnemen aan het EK in Londen in mei, maakte zich geen illusies voor de 200 meter wisselslag. Hij klokte de 23e tijd, in 2:01.36, op meer dan anderhalve seconde van de top 16.

"Ik ben niet tevreden over de race zelf", zei Vanluchene. "De voorbereiding was goed, maar natuurlijk niet ideaal om een perfecte race te zwemmen. Ik kwam een beetje te kort voor een halve finale. In de schoolslag ontbrak het mij aan kracht en in de crawl probeerde ik nog terug te komen, maar dat was niet evident." Zelfs al had Vanluchene zijn nationaal record geëvenaard (2:00.24), dan nog was hij pas 22e geëindigd in de series.

De zwemmer uit Oostrozebeke is niettemin tevreden over zijn Olympische Spelen. "Ik ben blij dat ik deelgenomen heb aan de aflossing (4x100 en 4x200 meter vrije slag) en een finale kon zwemmen (6e in de 4x100, van de 4x200 zwom hij enkel de reeksen)."

photo_news

Japanse Uchimura verlengt titel in allroundfinale

De 27-jarige Japanner Kohei Uchimura heeft zijn allroundtitel verlengd. Met 92.365 punten bleef hij de Oekraïner Oleg Verniaiev (92.266) bijzonder nipt voor. Het brons was voor de Brit Max Whitlock (90.641). Uchimura, die zijn land eerder deze week al het goud in de teamcompetitie bezorgde, greep de titel pas aan het laatste toestel, de rekstok. Hij kreeg voor zijn oefening 15.8, terwijl Verniaiev het met 14.8 moest stellen. Eén tiende van een punt meer had de 22-jarige Oekraïner het goud opgeleverd.

"King Kohei" is de vierde turner in de geschiedenis die erin slaagt zijn olympische titel te verlengen, na de Italiaan Alberto Braglia (1908, 1912), de Sovjet-Oekraïner Viktor Chukarin (1952, 1956) en zijn landgenoot Sawao Kato (1968, 1972). Op wereldkampioenschappen en Olympische Spelen moest Uchimura al zeven jaar lang geen enkele nederlaag incasseren, al kwam hij daar woensdag dus wel heel dicht bij.

Whitlock is de eerste Britse turner in 108 jaar tijd die een medaille in het allround haalt. In 1908 veroverde Walter Tysall's in Londen zilver.

Het podium:
1. Kohei Uchimura 92.365
2. Oleg Verniaiev 92.266
3. Max Whitlock 90.641

photo_news
reuters

Duitsland haalt hakbijl boven tegen Fiji: 10-0

In het voetbaltoernooi heeft Duitsland even stevig uitgehaald. Onze oosterburen hakten zonet Fiji met 10-0 in de pan. Vooral Nils Petersen kende een begenadigde dag want de speler van SC Freiburg deed maar liefst vijf keer de netten trillen. Door de overtuigende zege plaatste Duitsland zich ook meteen voor de kwartfinales waarin het zaterdag Portugal treft.

De olympische kampioen van Londen wist zich dan weer niet te plaatsen. Een 1-0-nederlaag tegen Zuid-Korea was er te veel aan. De Zuid-Koreanen stoten dan ook als groepswinnaar door voor Duitsland.

Aldeehani eerste atleet die goud pakt onder olympische vlag

Fehaid Aldeehani pakte vandaag het goud in het kleiduifschieten. Geen groot nieuws, ware het niet dat de Koeweiti zich zo tot de eerste atleet kroont die het hoogste goed binnenhaalt op de Spelen onder een olympische vlag. De 49-jarige Aldeehani schoot zich in de finale van de dubbeltrap voorbij de Italiaan Marco Innocenti (26-24). Recht de geschiedenisboeken in.

Evi Van Acker door ziekte de mist in

Wat scheelde er vandaag met Evi Van Acker? De zeilster tuimelde in de algemene stand van de Laser Radiaal helemaal naar de tiende plek en lijkt nu al haar hoop op een medaille te moeten opbergen. "Ik voelde me de hele dag ziek en had geen kracht", vertelt een aangeslagen Van Acker. Vandaar dus haar 16de en 15de plek in de laatste regatta's. Het is nu zaak om morgen uit te zieken op de rustdag.

photo_news

Aanval op bus was "daad van vandalisme"

De aanval op een bus met journalisten in Rio de Janeiro was een "daad van vandalisme". Dat heeft veiligheidsdirecteur Luiz Fernando Correa van het Organisatiecommité van de OS vandaag op een persconferentie gezegd.

De veiligheidsfunctionaris zei dat er met stenen is gegoood. Die hebben het metalen deel van de ramen van de bus geraakt. Eén van de ramen ging door de impact aan diggelen. Er is dus niet geschoten.

Woordvoerder Mario Andrada van Rio 2016 noemde het incident desalniettemin "onrustwekkend" en "onaanvaardbaar". Hij voegde eraan toe dat de organisatoren vastbesloten blijven om van Rio een veilige plaats te maken. Terwijl ook Correa de beveilingsmaatregelen verdedigde gaf hij toe dat "algehele bescherming onmogelijk" is.

AFP

David Goffin pas morgen in actie

Het slechte weer is vandaag de spelbreker in het tennistoernooi en dat heeft zo zijn gevolgen voor David Goffin (ATP 13). Onze landgenoot moest in principe vandaag in zijn achtste finale in de vierde wedstrijd op Court 1 de baan op tegen thuisspeler Thomaz Bellucci (ATP 54), maar daar besliste de regen dus anders over. Meer dan waarschijnlijk wordt de wedstrijd morgen afgewerkt.

Momenteel is er in het Olympic Tennis Centre in Barra nog geen enkele wedstrijd van start gegaan.

getty

Van Tichelt bezoekt judoka's in favelas

Het zijn bijzonder drukke tijden voor Dirk Van Tichelt in Rio de Janeiro. De bronzenmedaillewinnaar ontving in het Belgium House de ene felicitatie na de andere, maar na het feesten is het nu toch tijd voor wat 'sightseeing'. De 'Beer van Brecht' brengt momenteel een bezoek aan enkele jonge judoka's in de beroemde favelas van de Braziliaanse badstad.

Van Acker moet nog een plaats inleveren

De tweede competitiedag is er een om snel te vergeten voor Evi Van Acker. Onze landgenote zeilde eerder vandaag in de vijfde regatta naar de 16de plek en in de daaropvolgende reeks deed ze met een vijftiende plaats slechts een plek beter. Dat brengt haar nu naar een tiende stek in de algemene tussenstand. Van Acker, die nu 47 punten heeft, lijkt zo al haar droom op een medaille te moeten opbergen. Gelukkig voor de Gentse staat er morgen een rustdag op het programma. Tijd om het een en ander bij te sturen dus.

Argentinië nu al uit het voetbaltoernooi bij de mannen

Het Argentijnse voetbalelftal heeft zich niet kunnen plaatsen voor de kwartfinales van het olympisch voetbaltoernooi bij de mannen. 'La Albiceleste' speelde in zijn derde en laatste groepswedstrijd 1-1 gelijk tegen Honduras.

Argentinië, met Angel Correa (Atletico Madrid) en Giovani Lo Celso (PSG) als grootste namen, moest winnen van de Hondurezen om in het toernooi te blijven. Antony Lozano zette de jonge Argentijnen - het voetbaltoernooi is voorbehouden voor spelers die op of na 1 januari 1993 geboren zijn - echter een neus door de score voor Honduras te openen. De gelijkmaker van Mauricio Martinez in de blessuretijd zette geen zoden meer aan de dijk.

Argentinië, de olympische kampioen van 2008, strandt na een nederlaag tegen groepswinnaar Portugal (0-2), een overwinning tegen rode lantaarn Algerije (2-1) en het gelijkspel tegen de Hondurezen met vier punten op de derde plaats in poule D. Honduras verzamelde evenveel punten, maar mag dankzij een beter doelsaldo als tweede naar de kwartfinales. Portugal scoorde 7 op 9, Algerije werd laatste met een punt.

Aan het olympisch voetbaltoernooi nemen zestien landen deel. Die worden ingedeeld in vier poules. Enkel de groepswinnaars en de runner-ups stoten door naar de kwartfinales. Gastland Brazilië, met Neymar in zijn rangen, geldt als de topfavoriet voor de gouden medaille.

Ramaekers sneuvelt tegen Spanjaard Rodriguez

Handboogschutter Robin Ramaekers heeft zich op de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro niet kunnen plaatsen voor de achtste finales.

In de zestiende finales ging de 21-jarige Limburger, de nummer 97 van de wereld, in de Sambrodome met 6-0 (29-30, 25-29, 26-29) onderuit tegen de Spanjaard Juan Ignacio Rodriguez, 30e op de wereldranglijst.

Eerder op de dag had Ramaekers de poorten van de zestiende finales opengebeukt dankzij een 6-2 zege (26-27, 26-25, 28-26 en 30-25) tegen de Australiër Ryan Tyack, nummer 59 van de wereld. Vrijdag was Ramaekers de eerste Belg die in actie mocht komen op deze Spelen. In de kwalificaties eindigde hij toen met een score van 654 op de 42e plaats, goed voor een stek in de volgende ronde.

Boogschutter Robin Ramaekers naar zestiende finales

Handboogschutter Robin Ramaekers heeft zich geplaatst voor de zestiende finales. In de 1/32 finales haalde de 21-jarige Limburger, 97e op de wereldranglijst, het in de Sambrodome met 6-2 (26-27, 26-25, 28-26 en 30-25) van de Australiër Ryan Tyack, nummer 59 van de wereld. In de zestiende finales wacht woensdagavond (Belgische tijd) de Spanjaard Juan Liebana Rodriguez, de winnaar van het duel met de Maleisiër Akmal Muhammed Nor Hasrin.

EPA

Exit Van Holsbeke

Sabelschermer Seppe Van Holsbeke mag zijn koffers pakken. Onze landgenoot wipte in de eerste ronde de Amerikaan Dershwitz, de nummer 12 van de wereld, maar moest nu het hoofd buigen tegen de sterke Roemeen Tiberiu Dolniceau ('s werelds nummer zes), 13-15.

photo_news

Van Acker zakt nog wat verder weg
Evi Van Acker heeft zich nog niet weten te herpakken. De 30-jarige Gentse stond voor de vijfde race in de Laser Radial-klasse op een vijfde stek, maar ontgoochelde enorm. Van Acker eindigde pas als vijftiende en zakt met 32 punten weg naar de negende plaats. Een medaille lijkt quasi onmogelijk, want Annalise Murphy, op dit moment derde, verzamelde nog maar 17 punten. De Nederlandse topfavoriete Bouwmeester en de Chinese Xu Lijia delen de leiding met 15 punten.

In de vijfde regatta van de Laser-klasse bij de mannen eindigde Wannes Van Laer pas op de 23e plaats. In de stand is hij met nog vijf regatta's voor de boeg voor de start van de medal race naar de 22e plaats gezakt.

EPA

Lecluyse en Vanluchene stellen teleur

Fanny Lecluyse is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de halve finales van de 200 meter schoolslag. Onze landgenote tikte aan in 2'27"16, ruim drie seconden boven haar Belgisch record. In totaal de zeventiende tijd van alle deelneemsters.

Luttele minuten volgde Emmanuel Vanluchene het (slechte) voorbeeld van Lecluyse. De 23-jarige West-Vlaming moest tevreden zijn met een derde plaats in zijn reeks en een tijd van 2'01"36, de 23ste tijd van alle deelnemers en uiteraard niet genoeg voor de halve finales.

belga

"Wielerprovincie" Oost-Vlaanderen huldigt "eerste" olympische kampioen Van Avermaet

De provincie Oost-Vlaanderen heeft wielrenner Greg Van Avermaet deze avond gehuldigd voor zijn gouden medaille in de wegrit op de Olympische Spelen in Rio. "Jij bent de eerste Oost-Vlaming die op zichzelf een gouden medaille heeft behaald", zei gedeputeerde voor Sport Hilde Bruggeman.

De ontvangst van goudenmedaillewinnaar Greg Van Avermaet, samen met zijn vriendin Ellen Gijsel en dochtertje Fleur, had plaats in het provinciehuis in Gent. Van Avermaet is een Oost-Vlaming om fier op te zijn, zei gedeputeerde Hilde Bruggeman. "Jouw overwinning is een moment dat we zullen blijven herinneren en dat jongeren zal inspireren. We moeten blijvend en meer investeren in sport en beweging. Oost-Vlaanderen is de sport- en de wielerprovincie bij uitstek, maar je bent de eerste Oost-Vlaming die op zichzelf een gouden medaille heeft behaald. Daarvoor krijg je vijf zoenen, eentje per olympisch ring."

Van Avermaet is tevreden met de huldiging, maar hij kijkt vooral uit naar een week verlof in de Provence vanaf vrijdag. "Er echt van genieten kan ik misschien niet, maar ik waardeer wel dat de mensen mij uitnodigen en in de bloemetjes willen zetten. Ik zou eerlijk gezegd liever op mijn gemak zijn en proberen rusten, maar ik weet dat het erbij hoort."

De provincie Oost-Vlaanderen huldigde vier jaar geleden ook al Evi Van Acker, die brons won in de Laser Radiaal-klasse in Londen.

photo_news
photo_news

Derde opeenvolgende titel voor Zuid-Korean Jin Jongoh in pistoolschieten op 50m

De Zuid-Koreaan Jongoh Jin heeft zich voor de derde opeenvolgende keer tot olympisch kampioen in het pistoolschieten van op 50 meter bij de mannen gekroond.

Met 193,7 punten haalde Jongoh Jin het voor de Vietnamees Xuan Vinh Hoang (191,3), kersvers olympisch kampioen pistoolschieten van op 10 meter, en de Noord-Koreaan Song Guk Kim (172,8).

Jongoh Jin is de eerste schutter die drie keer op rij goud verovert in dezelfde discipline. De Duitser Ralf Schumann werd in 1992, 1996 en 2004 olympisch kampioen in het snelvuurpistoolschieten van op 25 meter, maar slaagde er niet in drie opeenvolgende olympische titels te behalen.

Voor de 36-jarige Zuid-Koreaan is het zijn vijfde medaille op de Spelen. In 2004 pakte hij in Athene zilver van op 50 meter. Vier jaar geleden in Londen schoot hij ook van op 10 meter het best.

Seppe Van Holsbeke naar achtste finales schermen

Seppe Van Holsbeke (FIE 32) heeft zich vandaag op de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro geplaatst voor de achtste finales in het schermen met de sabel bij de mannen.

In de zestiende finales haalde Van Holsbeke het met 15-12 van de Amerikaan Eli Dershwitz, de nummer twaalf van de wereld.

In de achtste finales neemt de 28-jarige Gentenaar het deze avond om 19u35 (Belgische tijd) op tegen de Roemeen Tiberiu Dolniceanu (FIE 6), die het met 15-7 haalde van de Chinees Sun Wei (FIE 72).

Zeilen uitgesteld

De roeiers konden vandaag door de felle wind en regen niet in actie komen en ook de zeilers zien hun race wellicht door de neus geboord. Voorlopig moeten Evi Van Acker en Wannes Van Laer (normaal om 18u aan zet) nog even wachten.

Tom Dumoulin zilver en Chris Froome brons

Ook de Nederlandse medaillehoop Tom Dumoulin uit Maastricht is aan de aankomst verschenen en de 25-jarige tempobeul van Giant-Alpecin pakt het zilver, tegen Fabian Cancellara is hij niet opgewassen. Dat betekent dat Chris Froome zich content moet stellen met brons, dat is een ontgoocheling. De 31-jarige Brit was gekomen voor het hoogste podiumtrapje. En Tony Martin? De drievoudige wereldkampioen tegen de klok is twaalfde, wat een tegenvaller. Castroviejo is vierde, Dennis vijfde. Tim Wellens wordt 20ste.

Cancellara binnen met ultieme prestatie

Hij is binnen! Fabian Cancellara heeft de aankomst bereikt en perst er in stijl nog eens alles uit. Schitterende apotheose voor de man die de wielersport zo'n geweldige momenten heeft geschonken. 1 uur 12 minuten en 15 seconden is de fabelachtige tijd. Na Peking 2008 een tweede gouden medaille op de Olympische Spelen. Dat kan haast niet anders meer.

(Voorlopige) toptijd voor Castroviejo

Een Spanjaard mag zich tijdelijk op de 'hot seat' nestelen, de specialist Jonathan Castroviejo van Movistar. 1 uur 13 minuten en 21 seconden is de eindtijd van de ex-kampioen tijdrijden van Spanje. Tom Dumoulin en Chris Froome doen alsnog een gooi naar zilver en brons, ontzettend zuur voor Rohan Dennis. Het orgelpunt hangt in de lucht voor Fabian Cancellara. Treedt hij voor de laatste keer in zijn geweldige carrière op het voorplan?

Cancellara rijdt tegenstand in de vernieling

Na 44 kilometer ergo op 10 kilometer van het einde mogen we stilaan besluiten dat het een afscheid met de nodige grandeur wordt voor Fabian Cancellara. De 35-jarige topper van Trek-Segafredo gaat in de laatste maanden van zijn carrière goud pakken in de olympische tijdrit, daar ziet het in ieder geval toch sterk naar uit. 52 seconden is de man die in onze klassiekers al die verbeten duels uitvocht met Tom Boonen sneller dan Rohan Dennis.

Grijpen Froome en Dumoulin er vakkundig naast?

Het is duidelijk niet de allerbeste Chris Froome, de man die de tegenstand in de Tour op alle mogelijke terreinen het nakijken gaf. De Britse Keniaan van Sky is 'pas' vierde aan het derde tussenpunt en doet zo trager dan Tom Dumoulin, die is virtueel derde. Geen medaille voor 'Froomey'? Dat zou toch een verrassing zijn. Het gaat tussen Rohan Dennis van 'Down Under' en Fabian Cancellara, het vlijmscherpe zakmes uit Zwitserland.

Cancellara haalt bergop verschroeiend uit

Kijk eens aan, nieuwe omwenteling op het kletsnatte parcours in Rio! Fabian Cancellara geeft Rohan Dennis een koekje van eigen deeg en profiteert van de klimkilometers om aan het derde tussenpunt na 34,6 kilometer een nieuwe toptijd te realiseren. 48'30" voor de 'Beer van Bern', dat is 18 seconden sneller dan zijn Australische concullega. Die moet nu ook nog een fietswissel doorvoeren, dat zou dodelijk kunnen zijn voor de pistier. Het gaat snel en gezwind, maar dit gaat kostbare tijd kosten.

Rohan Dennis op koers voor gouden plak

Het wordt alsmaar duidelijker dat 'Aussie' Dennis aan een fantastische chrono bezig is. De 26-jarige hardrijder uit Adelaide die vorig jaar de openingstijdrit in de Tour won, is aan het derde meetpunt de allereerste die onder de kaap van de 49 minuten duikt. Straffe prestatie en hij ligt zo op goudkoers. Al is het nog niet afgelopen natuurlijk, het verhaal van het vel en de beer weet u wel. Tim Wellens is voorlopig zevende aan de aankomst, de top-10 wordt een onmogelijke klus.

Ook Dumoulin en Froome nog niet uitgeteld

Een intense strijd met open vizier krijgen we hier te zien in de tijdrit bij de mannen want naast Cancellara, Dennis en Castroviejo zijn er ook nog de nog maar pas van een polsbreuk herstelde Tom Dumoulin en uiteraard Tourwinnaar Chris Froome. Respectievelijk tweede en vijfde aan tussenpunt twee. 16 seconden het verschil tussen Dennis en Dumoulin.

Dennis zet 'Spartacus' op 24 seconden

De wielerfans beginnen al te dromen van een ultieme explosie van Fabian Cancellara, maar de afscheidnemende Zwitser moet aan het tweede tussenpunt na 19,7 kilometer wel een kleine halve minuut toegeven op Rohan Dennis. Komt de ex-werelduurrecordhouder van BMC het feestje van de koning van het Vlaamse voorjaar verpesten?

Toptijd Cancellara eerste tussenpunt
Alle wielergoden zijn gepasseerd aan het eerste tussenpunt. Het is verrassend ouderdomsdeken Fabian Cancellara die de beste chrono neerzet. Rohan Dennis volgt op minder dan een seconde. Dumoulin is pas vierde op 15 tellen, Froome zelfs pas zevende op 20 seconden.

Wellens valt ver terug
Intussen zijn ook Tom Dumoulin en Chris Froome vertrokken aan hun race tegen de klok. De toptijd aan het eerste tussenpunt is voorlopig voor de Australiër Rohan Dennis. Tim Wellens finisht in 1u16'49"71 en prijkt op de zevende stek, al moet er nog heel wat geweld binnenkomen. De Olympische Spelen lijken op een ontgoocheling uit te draaien voor onze landgenoot.

Toptijd König
Tim Wellens verliest wat van zijn pluimen. Aan het derde tussenpunt moet hij tevreden zijn met een derde plaats achter leider Leopold König (9 seconden) en Michal Kwiatkowski (2 seconden).

Ook aan het laatste tussenpunt wordt het er niet beter op voor Wellens. Hij zakt weg naar de zesde plaats. De renner van Lotto-Soudal zal moeten knokken voor een plekje in de top 20.

Obreno moet nog wat wachten
Roeier Hannes Obreno komt door het uitstel van vandaag hoogstwaarschijnlijk pas vrijdag in actie in zijn halve finale (en niet morgen).

Wellens blijft op kop
De renner van Lotto-Soudal blijft uitstekend presteren. Wellens realiseert ook aan het tweede tussenpunt (20km) de snelste tijd. Hij is welgeteld zeven hondersten sneller dan Kwiatkowski. Georg Preidler is derde op drie seconden.

Intussen mag Boasson Hagen de spits afbijten van de tweede groep (met straks kleppers als Froome en Dumoulin).

Ann-Sophie Duyck zit in zak en as na tegenvallende tijdrit
Duyck zette de 23e chrono neer in de olympische tijdrit voor vrouwen. Achteraf reageerde ze diep ontgoocheld. Duyck was naar Rio afgereisd met de hoop een dichte ereplaats te versieren. Uiteindelijk moest de West-Vlaamse bijna vier minuten toegeven op de Amerikaanse Kristin Armstrong, die voor de derde keer op rij olympisch goud pakte. Ook Lotte Kopecky, de tweede Belgische deelneemster, noteerde na 29,7 km op het heuvelachtige parcours in Pontal als 21e op 25 een betere tijd dan Duyck. "Dit is de slechtste tijd die ik ooit heb gereden", vertelde een zwaar teleurgestelde Duyck na haar race.

Waar het is fout gelopen, kon de 29-jarige renster van Topsport Vlaanderen-Etixx-Guill D'Or niet zeggen. "Ik weet het niet. Het begin was heel, heel lastig door de tegenwind maar dat was zo voor iedereen. Op de klimmen ging ik voluit, dat merkte ik ook aan mijn hartslag. De afdaling nam ik voorzichtig en daarna ben ik vol naar de meet gereden. Ik had hoofdpijn, voelde me misselijk en kreeg het zwart voor mijn ogen. Meestal is dat een goed teken want dat wil zeggen dat ik vol ben gegaan, maar het was helemaal niet goed."

Duyck, de Belgische kampioene en nummer 9 van het laatste WK, startte behoorlijk maar viel vooral in het tweede stuk terug. "Ik kende mijn tussentijden niet, dat hadden we vooraf ook zo afgesproken. Ik dacht dat het goed ging maar waarschijnlijk ben ik op het einde stilgevallen terwijl ik niet dat gevoel had." Duyck was in haar analyse kritisch voor zichzelf. "Iedereen rondom mij heeft er alles aan gedaan opdat ik hier perfect aan de start kon verschijnen. Je probeert echt alles te geven en toch is het niet goed genoeg. Ik snap het niet."

afp

Wellens beste tussentijd!
Onze landgenoot is prima onderweg en pitst vijf seconden af van de toptijd van Preidler aan het eerste tussenpunt. Michal Kwiatkowski en Andriy Grivko volgen op een gedeelde derde plaats op 9 tellen.

Bookwalter schuift onderuit
Voor Brent Bookwalter kon de tijdrit niet slechter beginnen. De 32-jarige Amerikaan schoof al in de eerste bocht onderuit en maakte kennis met het asfalt. Bookwalter, die wel weer op de fiets stapte en verder reed, had zich zijn tijdrit wellicht anders voorgesteld. Hij volgt al op 51 seconden van de toptijd van de Oostenrijker Georg Preidler aan het eerste tussenpunt.

Wellens van start
Ook de mannen zijn intussen begonnen aan hun olympische tijdrit. Ze werken hetzelfde parcours af als de vrouwen met dat verschil dat de wielrenners het circuit twee keer afleggen (met een totale afstand van iets meer dan 54 kilometer).

Met Tim Wellens, de laatste van het eerste reeksje starters, is ook de enige landgenoot zopas van start gegaan. Hij startte twee minuutjes later dan de Pool Michal Kwiatkowski. Intussen is het wel gestopt met regenen al liggen vele stroken er nog bijzonder nat bij. De strakke wind is wel nog altijd van de partij.

Armstrong schrijft geschiedenis!
Wat een ontknoping van deze vrouwentijdrit. De 42-jarige Kristin Armstrong, die ook al de tijdrit in Londen (2008) en Peking (2012) won, is andermaal de beste. Ze is zes seconden rapper dan de 36-jarige Russische Zabelinskaya. Van der Breggen moet zich tevreden stellen met brons, opnieuw een medaille voor Nederland.

Kopecky is uiteindelijk 21ste, Duyck 23ste.

Twitter

Eindtijd Duyck
Ook onze tweede landgenote heeft de finish bereikt. Ze heeft nog wat tijd verloren en moet zelfs Kopecky voor zich laten.

Aan het tweede tussenpunt heeft Zabelinskaya de beste chrono. Ze is twee seconden sneller dan Armstrong en zeven seconden rapper dan Longo Borghini. Van der Breggen is vierde op 16 tellen.

Eindtijd Kopecky
Onze landgenote komt binnen na 48 minuten en 9 seconden. Daarmee speelt ze uiteraard niet mee voor een toptienplaats, want Yonamine, de voorlopige leidster, is al bijna anderhalve minuut sneller. Intussen zijn alle wielrensters gepasseerd aan het eerste tussenpunt. De beste tijd is voor de Amerikaanse Armstrong die nog vijf seconden van de chrono van Longo Borghini afdeed. Opvallend: ze rijdt wel rond met een bloedneus.

Ann-Sophie Duyck lijkt te kraken. Ze geeft aan het tweede tussenpunt liefst 2'45" toe op Longo Borghini, een verval van bijna twee minuten.

Vijfde tijd Duyck
Onze landgenote rijdt tot nog toe zeker geen slechte tijdrit. Ze klokt de vijfde tijd aan het eerste tussenpunt op 48 seconden van de toptijd van Tara Whitten. Intussen maakt de Nederlandse Van Dijk kennis met het struikgewas naast de kant van de weg.

Intussen realiseert Longo Borghini de snelste tijd aan het eerste tussenpunt. Ze doet zeven seconden af van de chrono van Whitten. Van der Breggen, de topfavoriete voor de zege, is amper één tel trager dan de Italiaanse.

Ook Duyck is vertrokken
Ook onze tweede landgenote is vertrokken voor haar tijdrit. Ann-Sophie Duyck gooit zich van het startpodium voor de tijdrit. Het weer in Rio is vandaag niet te best. Het regent en de wegen liggen er glad bij. Opletten geblazen!

Ondertussen is Kopecky voorbij het eerste tussenpunt gereden in een tijd van 18'56", zo is ze 20 seconden trager dan de dame die voor haar van start ging.

Geen roeien vandaag door felle wind
De twee roeifinales die vandaag op het programma staan, zullen niet doorgaan. Dat is te wijten aan de felle wind die er vandaag staat in Rio. Alle roeiraces van vandaag worden geannuleerd.

Vanaf 13u30 uur Belgische tijd zouden de roeiers in actie komen. Skiffeur Hannes Obreno, die gisteren nog zijn kwartfinale winnend had afgesloten, moet vandaag niet aan de bak.

Het programma van zondag werd ook al geannuleerd en op maandag ingehaald. Bij roeiwedstrijden op andere dagen hadden de roeiers veel last van deining en golfslag.

EPA

Eerste landgenote is vertrokken
We zijn alweer aan dag vijf van deze Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Wielrenster Lotte Kopecky is onze eerste landgenote die zich mag bewijzen vandaag. Zij is ondertussen begonnen aan haar Olympische tijdrit. Binnen enkele minuten gaat ook Ann-Sophie Duyck van start voor de tijdrit van 29,7 kilometer.

TDW