Hans Van Alphen: "Het speerwerpen heeft mij genekt"

AP
Tienkamper Hans Van Alphen greep vanavond op de Olympische Spelen in Londen net naast een podiumplaats. Met 8.447 punten telde hij in de eindstand 76 punten minder dan de Cubaan Leonel Suarez, die brons won.

"Het speerwerpen heeft mij genekt. Suarez gooit 77 meter ver. Dat is echt zot. Hij pakt daar 15 meter op mij", maakte Van Alphen na de wedstrijd de analyse. "Maar ik moet toegeven dat als ik op het podium had willen staan, niet alleen mijn speerwerpen maar ook mijn horden en het polsstokspringen iets beter hadden moeten zijn. Maar met 'als' en 'dan' kun je bezig blijven en voor je het weet, sta je op het podium."

Outsider
Van Alphen noemde zichzelf vooraf een 'outsider' voor de medailles. "Zelf had ik de top-vijf als doel vooropgesteld. Het podium zat wel in mijn achterhoofd. Dat ik vierde word, is super. De drie op het podium zijn absolute toppers."

Peking
Vier jaar geleden gaf Van Alphen op bij zijn olympisch debuut in Peking. "Mijn allereerste doelstelling was dan ook om te finishen. Dat is dit keer gelukt (lacht). Daarnaast wilde ik ook absoluut genieten van de wedstrijd en ook dat heb ik gedaan. Al die Belgen met hun vlaggen in de tribune, ik heb er echt van genoten."