Franse speurders onderzoeken mogelijke corruptie bij toekenning Spelen aan Tokio

AP
Franse speurders vermoeden dat er bij de toekenning van de Olympische Spelen van 2020 aan Tokio gefraudeerd is. Enkele verdachte stortingen aan de vennootschap van de zoon van de ex-voorzitter van de Wereldatletiekbond (IAAF) trokken de aandacht van de rechercheurs, die de zaak sinds eind 2015 onderzoeken. Dat bevestigde een bron dicht bij het onderzoek aan het persbureau AFP.

Centraal in het onderzoek staan enkele stortingen uit 2013. Toen zou het comité dat de Spelen naar Tokio wilde halen bedragen ter waarde van 1,3 miljoen euro gestort hebben op de rekening van Black Tidings, een vennootschap van Papa Massata Diack, zoon van toenmalig Wereldatletiekbondvoorzitter Lamine Diack, die op dat ogenblik ook in het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zetelde. Franse speurders ontdekten de verdachte stortingen tijdens het onderzoek naar corruptie in dopinggevallen bij Russische atleten. Er zou toen geld betaald zijn om de positieve testen te verdoezelen.

Ontkenning
Tokio werd in 2013 verkozen tot gaststad van de Spelen in 2020. De Japanse hoofdstad versloeg Istanboel met zestig stemmen tegen 36. Na de toekenning doken er meermaals geruchten op over mogelijke corruptie bij de verkiezing, maar de Japanse organisatoren ontkenden steeds met klem. "Tokio is op een eerlijke manier gekozen als gaststad voor de Spelen", liet de Japanse regering nogmaals weten.

Familie Diack
Toch blijft er een zweem van corruptie rond de toekenning hangen, en dan in het bijzonder rond de rol die de familie Diack speelde. Zo zou, volgens een rapport van het Wereldantidopingagentschap (WADA), Khalil Diack, een andere zoon van Lamine, aan Turkse afgevaardigden gezegd hebben dat Istanboel de steun van Lamine Diack verloor omdat het geen vier à vijf miljoen dollar betaald had aan het IAAF, iets wat Japan wel gedaan zou hebben.