Experts waarschuwen voor heropflakkering van virus in Tokio als Spelen doorgaan: “Aantal infecties zal onvermijdelijk de lucht inschieten”

REUTERS
Indien de Olympische Spelen van Tokio volgende zomer ondanks de coronapandemie doorgaan, dan dreigt de lokale bevolking daarvoor de prijs te betalen. Die boodschap brengen verschillende Japanse experts wanneer hen wordt gevraagd wat de impact van het evenement kan zijn op de gezondheidssituatie in Tokio. 

Deze week vergadert het Uitvoerend Comité van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om het over de uitgestelde Spelen te hebben. John Coates, voorzitter van de coördinatiecommissie, zal woensdag per videoconferentie een update over de huidige voorbereidingen geven, en twee dagen later staat het 136ste Congres op het programma, ook online.

Intussen noteerde Tokio vorige week donderdag een recordaantal van 224 besmettingen met het nieuwe coronavirus. Japan slaagde er tot dusver nochtans goed in de verspreiding van het virus onder controle te houden. Een gevolg daarvan is dat slechts weinig Japanners antilichamen tegen het virus hebben. Volgens een recente studie zou het in Tokio om slechts 0,1 procent van de inwoners gaan. Dat hele lager cijfer in combinatie met de reële mogelijkheid dat tegen volgende zomer niet iedereen gevaccineerd zal zijn (als er überhaupt een vaccin beschikbaar is) doet bij Japanse infectiologen alarmbellen afgaan.

"Er zullen veel meer infecties zijn als we doorgaan met de Spelen en ze organiseren. Laat daar geen twijfel over bestaan", zo wordt Daiichi Morii, verbonden aan het universitair ziekenhuis van Osaka, geciteerd door Reuters. "Het virus is amper onder controle en als we de mensen laten overvliegen voor een evenement als de Spelen, dan wordt het virus zeker opnieuw binnengebracht. Het aantal infecties zal onvermijdelijk de lucht inschieten."

AFP

Katsunori Yanagihara, professor tropische geneeskunde in het universitaire ziekenhuis van Nagasaki, wijst op het erg kleine percentage inwoners in Tokio met antilichamen tegen het coronavirus. "In Japan zijn weinig mensen besmet. Bijna iedereen is er vatbaar voor het virus", onderstreept hij.

Een vaccin zou redding kunnen brengen en momenteel zijn er ruim honderd potentiële vaccins in ontwikkeling, maar experten verwachten dat er voor de Spelen, waar deelnemers uit 200 landen op afkomen, onvoldoende voorraad zal zijn. "Zelfs als er tegen dan een vaccin ontwikkeld is, is het bijna onmogelijk dat het in de hele wereld verspreid zal zijn", zegt Atsuo Hamada, die als professor werkt voor het universitair ziekenhuis van Tokio.

Japan registreerde tot dusver zo'n 20.000 besmettingen en 980 mensen overleden aan het virus. In vergelijking met andere landen zijn dat bemoedigende cijfers. Maar Norio Sugaya, die zetelt in het influenzapanel van de Wereldgezondheidsorganisatie, ziet er voor zijn land geen reden in om zich veilig te voelen.

"Ik ben heel ongerust als ik de verhalen hoor over hoe Japan succesvol met de eerste golf is omgegaan, hoe men het een 'Japans mirakel' noemt", zegt hij. "Ik vind het angstaanjagend wanneer mensen geloven dat Japan onverslaanbaar is.”

AP

Lees ook:

Meer dan de helft van de inwoners van Tokio wil geen Olympische Spelen in 2021 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.