Evi Van Acker: "Ik heb reële medaillekansen in Londen"

Evi Van Acker.
PHOTO_NEWS Evi Van Acker.
België vaardigt drie zeilers af naar de Olympische Spelen in Londen. Naast de ervaren Sigrid Rondelez (windsurfen) en debutant Wannes Van Laer (Laser) wordt het vooral uitkijken naar Evi Van Acker. In de Laser Radial-klasse gaat de 26-jarige Oost-Vlaamse over enkele weken resoluut voor eremetaal.

"Ik kan niet in de toekomst kijken en het blijven natuurlijk de Olympische Spelen, maar ik ben zeker een van de vijf à zes kandidaten voor de medailles. Ik heb er alles voor gedaan en mijn kansen zijn reëel", zegt Van Acker vandaag op de ploegvoorstelling in Zeebrugge.

Achtste in Peking
Vier jaar geleden eindigde Van Acker op de achtste plaats in Peking. Ook toen werd ze vooraf getipt als een kanshebber op eremetaal. "Natuurlijk was ik ontgoocheld maar als ik er op terugkijk, was die achtste plaats helemaal niet zo slecht. Mijn voorbereiding was toen allesbehalve optimaal. Ik regelde bijna alles zelf, werd fysiek en mentaal weinig begeleid. Ik was overtraind en eigenlijk zat ik er voor de Spelen helemaal door. Maar tegelijk ben ik blij dat ik die ervaring heb opgedaan en ik neem die zeker mee naar Londen."

Vandaag ziet het plaatje er helemaal anders uit, mede dankzij haar Nederlandse coach Wil van Bladel, die haar al enkele jaren begeleidt. "Ik ben blessurevrij, mijn lichaam is gezond. Ook mentaal heb ik grote stappen gezet. Dat gaat natuurlijk niet op 1,2,3 maar ik denk dat ik op dat vlak wel enorm gegroeid ben. Ik ben onafhankelijker geworden en in de boot ben ik alleen bezig met mijn eigen race. Op de Spelen zal ik geen vrienden hebben. Er worden geen cadeaus uitgedeeld. Iedereen wil goud."

Weymouth
De olympische zeilcompetitie vindt plaats in Weymouth, in het uiterste zuiden van Engeland. Vorige maand stond er een manche van de World Cup op het programma, waarin Van Acker 'slechts' zesde werd. "Maar dat lag vooral aan materiaalpech in de medaillerace. Aan tegenslag kan je niets veranderen. Als het in Londen opnieuw gebeurt, wordt het zaak om mij daar zo snel mogelijk over te zetten."

Van Acker zeilt haar eerste regatta op maandag 30 juli. Drie dagen eerder vindt in het olympisch stadion van Londen de openingsceremonie plaats. "Ik zal er bij zijn", zegt de winnares van het Vlaamse Sportjuweel 2011. "Om de Belgische vlag te dragen? (lacht) Ik heb toch nog niets gehoord van het BOIC."

BELGA
PHOTO_NEWS
Sigrid Rondelez.
PHOTO_NEWS Sigrid Rondelez.

Ook 'zeilmama' Rondelez klaar voor spelen
Op 17 maart werd Sigrid Rondelez 41 jaar. Niettemin staat ze binnenkort voor de derde keer op de Olympische Spelen. De bio-ingenieur én mama van Sol neemt in Weymouth deel aan het windsurfen (RS:X).

"Een fysiek veeleisende sport en dat merk ik wel als veertig-plusser. Vroeger was het fysieke een van mijn sterke kanten, maar nu zit ik toch vaker dan acht jaar geleden bij de fysio", lacht Rondelez vandaag op de olympische ploegvoorstelling in Zeebrugge.

Ommekeer in 2011
Rondelez was er al bij op de Spelen in Sydney 2000 en Athene 2004, waar ze respectievelijk 16e en 18e werd. Daarna leek haar carrière op topniveau voorbij, tot het begin 2011 opnieuw begon te kriebelen. "Op vakantie in Nieuw-Zeeland kwam ik enkele vroegere trainingspartners tegen. Ik leende een plank en plots kwam de goesting terug. Mijn man is toen naar huis teruggekeerd en ik ben er nog anderhalve maand gebleven. Daarna heb ik nog wat verder afgetast om uiteindelijk toch te beslissen om er opnieuw voor te gaan."

Met succes want in december 2011 behaalde ze op het WK in Perth een landenplaats voor België. Samen met haar tiende plek op de World Cup in Kiel, leverde dat Rondelez een olympisch ticket op.

"Zo agressief mogelijk varen"
Over wat in Londen mogelijk is, blijft de West-Vlaamse op de vlakte. "Ik wil er geen getal op plakken. Mijn doel is dat ik elke keer zo agressief mogelijk vaar. Ik wil niet te veel achterom kijken maar gewoon voluit gaan."

Na haar competitie zal Rondelez supporteren voor hoogspringster Tia Hellebaut, een andere 'olympische mama'. "We kennen elkaar vanuit de atletencommissie van het BOIC waarin we beiden zetelen. Telkens als we elkaar zien, gaat het over de kleintjes (lacht)." Sigrid Rondelez begint aan haar olympische competitie op dinsdag 31 juli. Een week later, op 7 augustus, vindt de medaillerace plaats.

BELGA
PHOTO_NEWS
Casper Bouman (coach Rondelez), Sigrid Rondelez, Wannes van Laer, Evi Van Acker en diens coach Wil van Bladel.
BELGA Casper Bouman (coach Rondelez), Sigrid Rondelez, Wannes van Laer, Evi Van Acker en diens coach Wil van Bladel.

Van Laer: "Londen wordt verkenning voor Rio"
Wannes Van Laer is de enige Belgische mannelijke zeiler op de Olympische Spelen in Londen (27/7-12/8). In de Laserklasse wil hij vooral ervaring opdoen met het oog op Rio 2016.

"Naast ervaren zeilsters als Evi en Sigrid ben ik een echt groentje", zegt de 27-jarige Van Laer op de voorstelling van het Belgische team. "Ik had vroeger wel veel gezeild, maar pas sinds 2009 zet ik alles op de sport en ben ik er fulltime mee bezig. Ik heb eerst mijn studie bedrijfsmanagement afgewerkt."

Olympische campagne zelf bekostigd
Omdat Van Laer aanvankelijk geen overheidssteun kreeg, moest hij het grootste deel van zijn olympische campagne zelf bekostigen. Zo kluste hij bij op het autosalon om wat extra centen te verdienen. "Het was een moeilijke tijd, maar misschien is dat ook goed want ik heb echt moeten knokken voor mijn plaats. Iemand die het allemaal in de schoot kreeg geworpen, zal het misschien makkelijker opgeven. Ik zal blijven doorgaan, ook als het tegenzit."

Eind 2010 vond de perfect tweetalige Van Laer dan toch onderdak bij de Fédération Francophone du Yachting Belge, de tegenhanger van de Vlaamse Yachting Federatie, en kreeg hij ook een topsportcontract. Dat leverde meteen resultaat op, want hij kon zich onverhoopt plaatsen voor de Spelen. Het BOIC besloot hem te delibereren.

"Dat ik er in Londen bij ben, is mooi, maar eigenlijk beschouw ik het als een soort 'verkenning' voor de Spelen van Rio. Daar wil ik top-8 en een olympisch diploma halen. Nu zou een een plaats bij de eerste twintig prima zijn. Op het testevent vorige maand in Weymouth werd ik 27e. Stiekem droom ik ervan even goed te doen als Philippe Bergmans. Die werd op de Spelen in Athene achttiende in de Laser-klasse."

Wannes Van Laer.
BELGA Wannes Van Laer.