EU-lidstaten tegen boycot Olympische Spelen

De ministers van Sport en de Olympische comités van de lidstaten van de Europese Unie hebben zich vandaag uitgesproken tégen een boycot van de Olympische Spelen van Peking naar aanleiding van het optreden van de Chinese autoriteiten tegen betogers in Tibet.

Sport en een politieke kwestie als Tibet moeten volgens de ministers niet met elkaar worden verbonden. In het verleden is ook gebleken dat het effect van een boycot beperkt is. De ministers van de 27 lidstaten van de EU kwamen vandaag bijeen in Slovenië, de huidige voorzitter van de EU.

Rogge
Eerder had IOC-voorzitter Jacques Rogge een boycot tegen Peking al uitgesloten, al toont hij zich vandaag wel bezorgd over het harde ingrijpen van Chinese ordetroepen in Tibet en aangrenzende Chinese provincies. Een boycot treft volgens hem slechts de sporters. Daarnaast is het IOC van mening dat de Spelen in China bijdragen aan de mensenrechtensituatie in het land.

Rogge sprak gisteren tijdens een bezoek aan het eiland Saint Lucia, dat hij aandeed tijdens een zesdaags bezoek aan het Caribisch gebied. Hij zei te hopen dat de situatie in Tibet snel verbetert en betuigde medeleven aan de familieleden van de omgekomenen. China houdt het dodental tijdens de demonstraties tegen de Chinese overheersing op zestien, maar volgens de Tibetaanse regering in ballingschap kwamen er honderden mensen om en raakten tientallen gewond.

Smog

De IOC-president, die zich van verder commentaar over de situatie in Tibet onthield, zei dat er vanuit de Chinese hoofdstad "geruststellende" ontwikkelingen te melden zijn met betrekking tot het verminderen van de door atleten zo gevreesde smog. (novum/sps)

UNKNOWN