Duizenden dopingtesten gepland tijdens Spelen

REUTERS
Het Braziliaanse antidopingbureau ABCD verwacht dat het tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro rond de 5.000 dopingtesten gaat doen. Tijdens de Paralympische Spelen gaat het om ongeveer 1.200 testen. De regering in Brazilië stelt ongeveer tien miljoen euro beschikbaar voor het werk van het antidopingbureau.

ABCD liet maandag weten dat er tijdens de Spelen 130 tot 140 Braziliaanse controleurs elk uur in actie komen, 24 keer per dag. Volgens Marco Aurélio Klein van het Braziliaanse antidopingbureau is daarmee voldaan aan de eisen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Het IOC en het Wereldantidopingbureau (WADA) schroefden de antidopingeisen flink op vanwege het Russische dopingschandaal. Atletiekgrootmacht Rusland is momenteel geschorst vanwege het schandaal dat eind 2015 werd blootgelegd. In de Russische atletiek is jarenlang systematisch doping gebruikt, met steun van de staat en de veiligheidsdiensten. Russische atleten mogen als gevolg van de schorsing niet meedoen aan internationale wedstrijden. Op 17 juni beslist de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) in Wenen of Russische atleten mogen deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio.

REUTERS