Dit brengt ons dag 8: FINALES Milanov & Obreno - Trekken golfers, Van Acker en Thiam lijn door?

BELGA
De eerste week van de Olympische Spelen zit er alweer op, maar ook dag 8 heeft weer heel wat lekkers te bieden. Met Philip Milanov (discuswerpen) en Hannes Obreno (roeien) hebben we twee landgenoten die een grote finale mogen afwerken, terwijl het koffiedik kijken is of ook Nicolas Colsaerts en Thomas Pieters (golf), Evi Van Acker (zeilen) en Nafi Thiam (zevenkamp) hun prima prestaties van gisteren kunnen doortrekken. Als toemaatje is er ook de vrouwenfinale in het tennis, en zijn ook atletiektoppers Mo Farah en Shelly-Ann Fraser-Pryce aan zet.

Golfers op medaillekoers

Wat vermogen golfers Thomas Pieters en Nicolas Colsaerts in het golftornooi? Gisteren - de tweede dag van het olympische golftoernooi - liet alvast het beste verhopen, want Pieters klom op naar de tweede plaats en Colsaerts bezet momenteel de 14de stek. Vandaag staat de derde ronde op het programma, het golftoernooi bij de mannen eindigt morgen. Met een (onverhoopte) medaille voor Pieters en/of Colsaerts?

Wanneer? Vanaf 12u30!

Nicolas Colsaerts.
Getty Images Nicolas Colsaerts.

Obreno in grote finale skiff

Hannes Obreno wist zich gisteren te plaatsen voor de A-finale van de skiff. Hij eindigde in zijn halve finale als derde, wat net volstond voor een plek in de medaillestrijd van zaterdag. De West-Vlaming had voor de Spelen in Rio gezegd dat een finaleplaats zijn hoofddoel was. Hoewel hij in het Lagoa Stadium het felbegeerde ticket op zak stak, reageerde Obreno achteraf misnoegd. De roeier verspeelde door een incident aan de start immers heel wat nodeloze energie. "Ik zit in de finale maar dat is het enige wat er te zeggen valt. Ik ben helemaal niet blij over mijn wedstrijd."

Een medaille in de finale wordt moeilijk volgens Obreno. "Op basis van de tijden denk ik dat er drie bovenuit steken", zegt Obreno, die verwijst naar de Nieuw-Zeelander Mahe Drysdale, de Kroaat Damir Martin en de Tsjech Ondrej Synek. "Met een vierde plaats zoals Tim Maeyens in Peking zou ik wel tevreden zijn. Maar het zal vooral afhangen van het gevoel dat ik zal overhouden aan de wedstrijd."

Wanneer? 14u32!

BELGA

Kan Milanov beter doen dan gisteren?

Ondanks zijn zilveren medailles op het WK 2015 en het EK 2016 is discuswerper Philip Milanov naar eigen zeggen nog steeds nerveuzer voor kwalificaties dan voor finales. Dat bleek opnieuw tijdens de kwalificaties van gisterochtend. Met een worp van 62m68 greep de Belg als twaalfde het laatste ticket voor de finale. Milanov erkende dat zijn debuut op de Olympische Spelen hem wat zenuwachtig maakte. "Dit was geen goede dag. Ik heb het altijd moeilijk in kwalificaties, maar niettemin ben ik zeer tevreden om als twaalfde te eindigen en de finale te kunnen betwisten", zo reageerde de 25-jarige Bruggeling na afloop.
    
Milanov blijft voorzichtig wanneer die finale ter sprake komt. "De finale wordt weer een andere zaak. Maar ik heb gemengde gevoelens na de kwalificaties. De afstand is niet perfect."

Wanneer? Vanaf 15u50!

Photo News

Thiam op medaillekoers!

Twee persoonlijke records op de eerste twee disciplines (13.56 op de 100m horden en 1m98 in het hoogspringen): Nafissatou Thiam kon zich geen betere start wensen voor haar olympische zevenkamp die gisteren in Rio van start ging. Na het kogelstoten en daarin een beste worp van 14.91m stond onze landgenote zowaar eventjes aan de leiding en na haar 3de plaats op de 200m klokte ze na dag 1 uiteindelijk af als 1ste. Wordt vervolgd!

Wanneer? Vanaf 16u45!

AP

Zet Van Acker inhaalrace verder?

Zeilster Evi Van Acker wist gisteren drie plaatsen op te schuiven in het algemeen klassement van de Laser Radiaal-klasse, na haar twaalfde en tweede plaats in de zevende en achtste regatta. Ze staat nu zevende, met nog twee wedstrijden vandaag, en de Medal Race maandag, waar enkel de tien besten aan deelnemen en de punten verdubbeld worden. De Gentse, die woensdag last had van een darminfectie, wellicht door het vuile water in de baai van Guanabara, stelt het goed. "Het gaat beter dan twee dagen geleden, toen ik een moeilijke dag had. Normaal doe ik het goed bij een wind als toen. Daarom was het niet alleen fysiek, maar ook mentaal moeilijk."

Verder komen ook Wannes Van Laer (Laser) en Yannick Lefebre en Tom Pelsmaekers (49er) aan bod.

Wanneer? Vanaf 18u05!

Photo News

Verrassende vrouwenfinale in het tennis

De Duitse Angelique Kerber en de Puerto Ricaanse Monica Puig spelen de finale van het enkelspel bij de vrouwen op het olympisch tennistoernooi. Kerber (WTA 2) haalde het in de halve finales vlot in twee sets (6-3 en 7-5) van de Amerikaanse Madison Keys (WTA 9). Eerder op de dag beukte Puig (WTA 34) al de poorten van de finale open dankzij een zege in drie sets tegen de Tsjechische Petra Kvitova (WTA 14).
    
Kerber is de nummer twee van de wereld in het vrouwentennis en was begin dit jaar nog de beste op de Australian Open. De verliezende finaliste van Wimbledon start dan ook als topfavoriete in de finale tegen de toernooirevelatie. Kerber kan Duitsland de eerste gouden medaille in het vrouwentennis schenken sinds levende legende Steffi Graf in 1988 in Seoel.

Wanneer? 20u!

Monica Puig springt een gat in de lucht.
Getty Images Monica Puig springt een gat in de lucht.
Angelique Kerber.
Photo News Angelique Kerber.

Uitkijken naar Mo Farah

Vier jaar geleden zorgde Mo Farah voor een sprookje door in eigen land zowel de 5.000 als de 10.000 meter te winnen op de Spelen in Londen. Farah is de zoon van Somalische vluchtelingen, maar de goedlachse afstandsloper werd al snel door het Britse publiek in de armen gesloten. Zijn 'Mobot-viering', met de toppen van de vingers van beide handen bovenop het hoofd, wordt aan de overkant van het Kanaal massaal gekopieerd. Straks ook aan de overkant van de Atlantische Oceaan?

Wanneer? 2u27!

Photo News

Hattrick voor Fraser-Pryce?

Het koninginnennummer bij de vrouwen kondigt zich aan als een heel open wedstrijd. De Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce gaat op zoek naar haar derde opeenvolgende gouden medaille, maar is niet meteen bezig aan haar allerbeste seizoen. De concurrentie komt onder meer uit Nederland. Na zilver op het WK vorig jaar pakte Dafne Schippers vorige maand goud op het EK: daar wil ze nu graag olympische eremetaal aan toevoegen.

Wanneer?
3u37!

AFP

Het programma van de Belgen op de achtste dag van de Olympische Spelen, zaterdag 13 augustus in Rio de Janeiro (tussen haakjes Belgische tijd):
               
ATLETIEK
                - Olympisch Stadion (Engenhao)
                10u50-11u55 (15u50-16u55):
                Discus (m) - FINALE: PHILIP MILANOV
                 11u45-12u45 (16u45-17u45):
                Zevenkamp - verspringen: NAFISSATOU THIAM
                
                20u00-22u03 (01u00-03u08 14/08):
                Zevenkamp - speerwerpen: NAFISSATOU THIAM
                 20u30-20u37-20u44 (01u30-01u37-01u44 14/08):
                400 m (m) - halve finales: JONATHAN BORLEE (ov), KEVIN BORLEE (ov)
                21u27 (02u27 14/08):
                10.000 m (m) - FINALE: BASHIR ABDI
                 22u50 of 22u58 (03u50 of 03u58 14/08):
                Zevenkamp - 800 m - FINALE: NAFISSATOU THIAM
                
                
ROEIEN
                - Lagoa Stadium (Copacabana)
                10u32 (14u32):
                 Skiff (m) - 10u32: FINALE A: HANNES OBRENO
                
                
BADMINTON
                 - Rio Centro Pavillon 4 (Barra)
                17u25 (22u25):
                Enkel mannen (groep C - eerste wedstrijd - court 1):
                YUHAN TAN (51) - Misha Zilberman (Isr/56)
                
               
GOLF
                - Olympisch golfparkoers (Barra)
                07u30-15u00 (12u30-20u00):
                3e ronde (m): NICOLAS COLSAERTS, THOMAS PIETERS
                
               
ZEILEN
                - Marina da Gloria (Copacabana)
                13u05-15u35 (18u05-20u35):
                49er (race 4, 5 en 6) (m): YANNICK LEFEBVRE-TOM PELSMAEKERS
                 13u05-15u20 (18u05-20u20):
                Laser (race 9 en 10) (m): WANNES VAN LAER
                 13u15-15u30 (18u15-20u30):
                Laser Radial (race 9 en 10) (v): EVI VAN ACKER