Exclusief voor abonnees

De olympische kampioen die ondanks een tumor in de hersenen vecht voor de Spelen en z'n leven: “De kans dat ik er bovenop kom, is niet zo groot”

Eric Lamaze op de Spelen van Peking in 2018 met Hickstead.
AP Eric Lamaze op de Spelen van Peking in 2018 met Hickstead.
Een flinke noot om kraken voor heel wat atleten, het uitstel van de Olympische Spelen. Al geldt dat voor jumpingruiter Eric Lamaze nog wat meer dan voor de rest. De 51-jarige Canadees, die worstelde met druggebruik en in 2011 zijn olympisch paard in competitie zag sterven aan een hartslagaderbreuk, vecht tegen een hersentumor. Hij wou in Tokio afscheid nemen van de paardensport, maar net nu zijn de Spelen met één jaar uitgesteld.  

Drievoudig olympisch medaillewinnaar en een biografie die beter leest dan de gemiddelde roman. Eric Lamaze heeft het allemaal gezien. De Canadees is een icoon in het jumpingcircuit van de paardensport. Helaas bleef de man niet van pech of tegenslag gespaard. In volle coronatijden wacht Lamaze een zoveelste, nieuwe uitdaging: letterlijk nog één jaar overleven om de uitgestelde Olympische Spelen van Tokio te halen. 

Begin 2017 werd bij de ruiter een hersentumor vastgesteld. Kwaadaardig, maar het nummer één op de internationale jumpingranking in 2009 en 2010 bleef het allemaal stil houden. Pas in mei vorig jaar kwam de Canadees, die tot dan ook regelmatig in Belgische stoeterijen en maneges te vinden was, met het nieuws naar buiten. Het filmpje waarin hij over zijn ziekte vertelde, werd meer dan 4,2 miljoen keer bekeken.

Je hebt 17% van dit artikel gelezen
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.