De 7 hoogtepunten van de olympische openingsceremonie

Wat heb je vannacht gemist?

Olivia Borlée was de fiere Belgische vlaggendraagster.
EPA Olivia Borlée was de fiere Belgische vlaggendraagster.
Deze nacht gingen de Olympische Spelen officieel van start. Een enorme show waar bijna 50.000 mannen en vrouwen aan meewerkten slaagde er in om de wereld te boeien. Daarna kwamen 209 teams het stadion binnen. Het hele spektakel moet u niet herbekijken want wij verzamelden voor u de hoogtepunten van de openingsceremonie.

1. Dans, dans, dans

Hoe volg je het spektakel van Peking op? Hoe kan je de muziek van Londen evenaren? Hoe verzorg je de grootste show op aarde met een tiende van het budget dat de Britten gebruikten vier jaar geleden? Door er één groot feest van te maken, bleek het antwoord te zijn.

De drie uren in het Maracana-stadion vormden een spectaculair dansfeest. Zangers, acrobaten en de dansers zelf stalen eerst de show. Rio trok de kaart van dans en muziek. Honderden dansers brachten tientallen verschillende stijlen en even later konden ook de atleten zich vaak niet inhouden wanneer ze het stadion binnenwandelden of binnendansten. Het hoogtepunt is zonder twijfel de entree van het Braziliaanse team. Een feestje barst los in Rio, een feestje dat hopelijk de komende weken niet zal stoppen.

2. Natuur
Naast dans was de natuur het grote thema van de openingsceremonie. Verschillende elementen in het spektakel verwezen naar het eeuwenoude oerwoud, maar het was vooral het ecologische aspect dat gewaagd en geslaagd was. Een ontroerende video waarschuwde voor de gevaren van de klimaatveranderingen en daarna was de natuur blijvend terug te vinden in het spektakel.

Atleten kregen zaadjes om te planten. Landen werden voorgesteld door fietsers en bij elk land liep een kindje met een jong plantje. De olympische ringen werden getoond als een klein oerwoud. Ook de olympische vlam zou dit jaar minder energie opslurpen dan de afgelopen spelen.

EPA

3. Een kleine groep Belgen

Slechts negen Belgen tekenden present voor de openingsceremonie: vlaggendraagster Olivia Borlée had broer en zus Yuhan Tan en Lianne Tan, Robin Ramaekers, Nicolas Colsaerts, Chloé Leurquin, Seppe Van Holsbeke, Basten Caerts en François Heersbrandt achter zich.

De wielrenners, kajakker Hannes Obreno en judoka Charline Van Snick moeten vandaag aan de slag en verkozen rust. Nog anderen verbleven niet in Rio en konden er dus niet bij zijn.

Photo News
Golfer Nicolas Colsaerts had de gsm in aanslag bij de intrede.
Photo News Golfer Nicolas Colsaerts had de gsm in aanslag bij de intrede.
REUTERS
Photo News
Basten Caerts en Yuhan Tan met een hoogtepunt uit hun carrière.
Photo News Basten Caerts en Yuhan Tan met een hoogtepunt uit hun carrière.
Photo News

4. De outfits

Alle atleten lopen er op hun paasbest bij voor dit belangrijk moment, maar sommige landen interpreteren 'paasbest' op een speciale manier. Hieronder kunt u de beste kostuums, leuke haarstijlen en vreemde keuzes nog eens bewonderen.

De vestjes van de Noren trokken zeker de aandacht
EPA De vestjes van de Noren trokken zeker de aandacht
De atleten van Papoea-Nieuw-Guinea hebben zelfs bijhorende handtassen (voor vrouwen EN mannen)
EPA De atleten van Papoea-Nieuw-Guinea hebben zelfs bijhorende handtassen (voor vrouwen EN mannen)

5. Het vluchtelingenteam

Zes mannen en vier vrouwen vertegenwoordigen niet meer hun land, maar de olympische vlag. Het gaat om tien vluchtelingen en voor het eerst vormen zij een apart team. Zij krijgen een luid welkom en de emotie spat van het scherm af. De zes lopers, twee zwemmers en twee judoka's kunnen ondanks alle ellende in hun thuisland toch hun droom waarmaken en staan in Rio.

Photo News
AFP
REUTERS
AFP

6. SAMBA!

Voor de uitzending was gezegd dat twaalf sambascholen van Rio deel zouden zijn van de show. En dat deden ze met verve. De sambadansers en hun percussionisten palmden het hele stadion in en vulden het met drumgeluiden en gezang: een indrukwekkend en kleurrijk spektakel. Het leek even carnaval in augustus.

EPA
EPA
AFP
EPA
EPA

7. De olympische vlam

Eindelijk was het dan zover, na enkele speechen en de eed van de atleten kwam de vlam toe. Pelé haakte af wegens ziekte, dus moest een andere loper voorzien worden. De gelukkige luisterde naar de naam Gustavo Kuerten. De drievoudig kampioen op Roland Garros kon zijn tranen niet bedwingen en droeg geëmotioneerd de vlam doorheen het stadion.

Hij gaf de toorts door aan basketspeelster Hortensia Marcari, al ging zij niet ver en gaf ze een laatste keer de vlam door. Na een lange reis over alle continenten is de vlam eindelijk in Rio. Langeafstandsloper Vanderlei Cordeiro de Lima nam over en stak de olympische vlam aan. De Spelen zijn nu echt begonnen en zolang ze in Rio zijn, zal de vlam blijven branden.

AFP
REUTERS
AP
AFP
AFP
AFP