Dan toch uitstel? "Organisatie werkt aan scenario's voor uitgestelde Olympische Spelen"

AFP
De organisatie van Tokio 2020 lijkt zich nu toch voor te bereiden op een uitstel van de Olympische Spelen vanwege de coronacrisis. Volgens persbureau Reuters worden er alternatieve scenario's uitgewerkt, waarbij er wordt gekeken naar een verplaatsing van het evenement en de kosten die ermee gemoeid zijn. 

Reuters beroept zich op twee anonieme bronnen die betrokken zijn bij de gesprekken in Japan over het mogelijke uitstel. “We zijn gevraagd diverse alternatieven uit te werken, waarbij we kijken naar verschillende uitsteltermijnen en de kosten die ermee gemoeid zijn", aldus een van de bronnen, die verder zegt dat uitstel met slechts een maand wordt onderzocht, maar ook met een jaar of zelfs twee jaar. Ook de Spelen laten doorgaan in afgeslankte vorm en zonder publiek is een optie.

Tot nog toe heeft het organisatiecomité van Tokio volgehouden dat de Spelen als gepland deze zomer doorgaan en op 24 juli beginnen. Het comité wordt daarin gesteund door de Japanse regering en het Internationaal Olympisch Comité IOC. De druk van buitenaf om het vierjaarlijkse sportspektakel uit te stellen is de afgelopen dagen gegroeid. Steeds meer grote sportbonden roepen op tot uitstel, alsmede nationale olympische comités en atleten.

Volgens de Japanse krant Nikkei houdt het bestuur van het IOC de komende week een vergadering. Japan besteedde ongeveer 12 miljard dollar aan de voorbereidingen op de Spelen in Tokio. Sponsors brachten ongeveer 3 miljard dollar binnen.

Saori Yoshida en Tadahiro Nomura lichten de olympische vlam.
AFP Saori Yoshida en Tadahiro Nomura lichten de olympische vlam.7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Cédric Cuypers

  Binnen 4 maanden ligt heel deze crisis achter ons. Al dat paniekvoetbal. De lente begon gisteren en in juli is het zomer..

 • Jos verelst

  Ieder logisch denkend mens weet dat ze dit circus gewoon naar volgend jaar moeten verschuiven, de gezondheid van mensen is belangrijker dan wat dan ook.

 • Norbert Bauwens

  Geld is blijkbaar veel belangrijker dan enkele mensenlevens, zelfs als het topatleten zijn die ze anders op het schild zouden verheffen.

 • Peter Thys

  Ik denk dat een jaar meer realistisch is, ten eerste voor de atleten zelf en daarna de mogelijkheid dat die bij terugkeer weer iets in gang steken die zijn gelijke nog niet gekend heeft !

 • URBAIN CELIS

  als er een uitstel komt van enkele maanden of tot volgend jaar, wat gaat er gebeuren met de mensen die reeds hun vliegtuigtickets hebben betaald, hun verblijf en hun inkomkaarten, de kaarten zullen wel geldig blijven maar de rest