Canada neemt dit jaar niet deel aan de Olympische Spelen, ook Polen vraagt om uitstel - Australië raadt atleten aan zich voor te bereiden op 2021

Andre De Grasse, een van de absolute wereldtoppers in het atletiek, is een Canadees.
Getty Images for IAAF Andre De Grasse, een van de absolute wereldtoppers in het atletiek, is een Canadees.
Het Canadese Olympische Comité (COC) en het Paralympische Comité hebben als eerste land bekendgemaakt niet mee te doen aan de Olympische en Paralympische Spelen in de zomer van 2020 in de Japanse hoofdstad Tokio. Ze roepen het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de Wereldgezondheidsorganisatie op de Spelen een jaar uit te stellen. De Japanse premier Shinzo Abe sluit een uitstel van de Spelen niet uit.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

 De eerste boycot van de Spelen, die voorlopig nog op de planning staan voor dit jaar, is dus een feit. “Het COC en CPC vragen aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC), het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om de Spelen met een jaar uit te stellen. Wij hebben immers besloten om komende zomer geen atleten naar Tokio te sturen”, klinkt het in de mededeling. Bij die beslissing worden zij gesteund door hun atletencommissies, nationale sportinstanties en de Canadese overheid.

"We erkennen de complexiteit van het uitstel, maar niets is belangrijker dan de gezondheid en veiligheid van onze atleten en de internationale gemeenschap", staat in een verklaring die door onder andere het COC naar buiten is gebracht.

Het IOC bracht eerder op zondag na een spoedvergadering naar buiten dat binnen vier weken duidelijk moet zijn of de Olympische Spelen komende zomer doorgaan of dat ze worden uitgesteld. Het IOC heeft de nationale comités per brief laten weten diverse scenario's te onderzoeken en dat uitstel van de Spelen een optie is.

De Japanse premier Shinzo Abe zei vandaag dat een uitstel van de Spelen mogelijk onvermijdelijk wordt.
 Het besluit van het IOC van zondag is volgens Abe in overeenstemming met de opvatting dat het sportevenement in zijn volledige vorm moet worden gehouden. “Als dat moeilijk wordt, hebben we misschien geen andere keuze dan te overwegen de Spelen uit te stellen”, aldus Abe. Aan het Japanse parlement zei Abe dat een volledige annulering van de Spelen geen optie is. Het IOC heeft datzelfde standpunt, zo liet het zondag weten. 

Ook Polen vraagt om uitstel Spelen

Het Pools olympisch comité PKOL heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) verzocht de Spelen van Tokio uit te stellen. “Vanwege de veranderde omstandigheden door het coronavirus dat in Polen ook leidt tot een toename van het aantal Covid-19-patiënten, zijn de trainingsmogelijkheden voor onze sporters inmiddels zeer beperkt”, zegt een woordvoerster van het PKOL.

“Olympische kwalificatietoernooien zijn geschrapt en er is te veel onzekerheid. Dit alles zorgt ervoor dat van een fatsoenlijke voorbereiding op het belangrijkste sportevenement ter wereld geen sprake is”, stelt het Poolse comité.

Australische atleten moeten zich voorbereiden op Olympische Spelen in 2021

Voor het Australische olympische comité (AOC) is het ook al een uitgemaakte zaak dat de Olympische Spelen komende zomer in de Japanse hoofdstad Tokio niet kunnen doorgaan. Zij raden hun atleten aan zich voor te bereiden op Spelen in 2021.

“Voor ons is het duidelijk dat de Spelen niet in juli 2020 kunnen plaatsvinden”, verklaarde delegatieleider Ian Chesterman, tevens vicevoorzitter van het Australisch olympisch comité, na afloop van een raad van bestuur. “Onze atleten gedragen zich voorbeeldig in hun voorbereiding, maar de stress en de onzekerheid begint te wegen. Als de Spelen een jaar uitgesteld worden, kan iedereen zich op een correcte manier klaarstomen.”

Algemeen directeur Matt Carroll ziet vooral logistieke problemen. “Vele Australische atleten verblijven momenteel in het buitenland om zich voor te bereiden, anderen zijn dan weer in Australië. Met de reisrestricties die van kracht zijn, is het een onhoudbare situatie geworden”, aldus Carroll. “Gezien de steeds wijzigende omstandigheden in Australië en de rest van de wereld is het momenteel niet mogelijk een delegatie te vormen. Onze atleten moeten zich klaarhouden voor Spelen in 2021.”

AFP24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eduard Janssens

  Ik denk toch dat niet zal doorgaan . Dit moest al lang beslist zijn met neen!!

 • Geert De Craemer

  Nu kunnen we OS missen als kiespijn. Eerst het virus verslaan. De OS moeten 1 (meerdere) jaren uitgesteld worden.

 • Michel Ceyssens

  Wanneer durven die Belgen eens een standpunt innemen zoals Canada tegen de onredelijkheid van die IOC-bobo’s?

 • Olivier Magnus

  Schrijf maar op : de OS schuiven zullen plaatsvinden vanaf eind juli tot midden augustus 2021.Na de het EK 2021 en de Tour 2021. De enige reeds grote geplande sporttoernooien in die periode zijn de WK Atletiek (USA) en de WK Zwemmen (Japan). De internationale atletiekfederatie heeft vandaag laten weten bereid te zijn het WK te verplaatsen.

 • Emi De graeve

  zeer wijze beslissing. Gezondheid is veel belangrijker dan geld, roem of wat ook !