Braziliaans zeilwater niet schoon voor Spelen

AP
Brazilië kan zijn belofte om de Baai van Guanabara schoon te maken voor de Olympische Zomerspelen in 2016, niet nakomen. De oceaanbaai, waar tijdens de Spelen onder meer wordt gezeild, is zwaar vervuild met afval- en rioolwater. Rio de Janeiro beloofde dat dat verleden tijd zou zijn zodra het sportevenement begint, maar heeft nu toegegeven dat dat onhaalbaar is.

In een uitgelekte brief aan de ministerie van Sport vraagt de milieuafdeling van Rio de Janeiro voor meer geld om de klus te klaren. Zeker 70 miljoen dollar (51 miljoen euro) extra is nodig. Maar zelfs dan is het water niet zo schoon als aanvankelijk is beloofd, meldden Amerikaanse media.

Zelfs als alle noodzakelijke hulpmiddelen, zoals een uitgebreid zuiveringssysteem binnen handbereik zijn, is het nog onhaalbaar om binnen 2 jaar de kwaliteit van het water aanzienlijk te verbeteren, zo valt te lezen in de brief.

Volgens de autoriteiten valt het echter wel mee en ligt de metropool met 12 miljoen inwoners op schema om de beloftes die zijn gedaan om de Spelen binnen te halen, na te komen.

Verschillende sportfederaties maakten zich eerder al zorgen over de vervuilde wateren bij Rio de Janeiro. Atleten zouden onder meer hepatitis A en cholera kunnen oplopen als ze met het vervuilde water in aanraking komen.

AP
AP
AP
AP