BOIC blijft positief over doorgaan van de Spelen: “Te vroeg om er niet meer in te geloven”

EPA
Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) heeft er nog steeds vertrouwen in dat de Olympische Spelen (24 juli - 9 augustus) en de Paralympische Spelen (25 augustus - 6 september) komende zomer kunnen doorgaan, ondanks de pandemie van het coronavirus. “Voor ons is het te vroeg om er niet meer in te geloven”, verklaarde woordvoerder Luc Rampaer aan Belga.

Het Canadese olympische comité maakte vandaag als eerste bekend komende zomer geen atleten naar de Spelen te sturen. In heel wat andere landen dringen de nationale comités erop aan de Spelen te verplaatsen naar volgend jaar. Het BOIC wil daaromtrent “momenteel geen standpunt innemen”. “Dergelijke reacties wereldwijd hadden wij voorzien, maar wij denken dat we positief moeten blijven en dat het te vroeg is om er niet meer in te geloven. Wij willen nog niet aan uitstel van de Spelen denken.”

Ondanks groeiende internationale kritiek wil IOC-voorzitter Thomas Bach de knoop met betrekking tot de Spelen nog niet doorhakken, maar hij beloofde wel een beslissing binnen een termijn van vier weken. “Dat lijkt lang, maar het is zonder twijfel de tijd die het IOC nodig acht om alle analyses uit te voeren en besprekingen te voeren met alle partners, alvorens de best mogelijke beslissing te nemen”, aldus Rampaer.

AP

Als het toch tot een uitstel komt, verkiest het BOIC een uitstel van enkele maanden boven een jaar. “We vrezen dat er dan toch wat minder opwinding zal zijn met betrekking tot de Spelen, dat de organisatoren in moeilijkheden komen met tijdelijke infrastructuren en vrijwilligers (er zijn er meer dan 100.000, red). Elk scenario zal complexe gevolgen hebben.”

Uitstel van de Spelen kan ook een financiële impact hebben op het BOIC, dat “net zoals alle andere sectoren getroffen is door het coronavirus”. Ondanks alles wil het BOIC de mogelijkheid tot uitstel ook vanuit positieve hoek bekijken. “Dat zou dan weer garanderen dat de atleten in gezonde omstandigheden kunnen presteren. Bovendien zouden de Olympische Spelen de wereld na een ongeziene crisis de mogelijkheid geven om samen te komen rond een evenement dat is opgetrokken rond de universele en fundamentele waarden.”

Uitstel kan ook verregaande gevolgen hebben voor Belgische atleten, zo beseft ook het BOIC. Zaterdag liet zwemmer Pieter Timmers reeds aan Belga weten een punt achter zijn carrière te zullen zetten als de Spelen verplaatst worden naar 2021. Vier jaar geleden kende Timmers zijn hoogtepunt op de Olympische Spelen in Rio. De Limburger zwom er naar onverhoopt zilver op de 100 meter vrije slag, het koningsnummer. Deze zomer wil hij in Tokio in schoonheid afscheid nemen van de topsport, tenzij het coronavirus er anders over beslist. “Uitstel kan zeker heel trieste gevolgen hebben voor onze olympiërs”, gaf Rampaer toe. “Het is moeilijk om zo’n trainingsritme gedurende een erg lange periode aan te houden.”

EPA5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • wim Goossens

  Blijkbaar leven onze BOIC-bobo's op een andere planeet : merendeel van onze Belgische atleten hebben nog geen olympisch ticket, kunnen de anderen niet normaal trainen of zijn ze de onzekerheid beu en Maggie zegt nog zeker 8 weken = ten vroegste de week van 11 mei dat er terug stelselmatig kan genormaliseerd worden ...

 • marcel roten

  Er moeten weer teveel zakken gevuld worden !!

 • Denis Vermeersch

  Op reis gaan kan niet maar voe die poletieke boel kan het geen kwaad, een lachertje!!

 • Guido van driel

  Geld, geld, geld. Daar moet alles voor wijken. Gelukkig zijn er nog landen als Canada met gezond verstand. Iedereen moest forfait geven.

 • Emi De graeve

  't gaat wéér om geld en eigenbelang.