Boerkini nu ook te bewonderen in atletiek: "Laat niemand je tegenhouden"Kariman Abuljadayel heeft vandaag geschiedenis geschreven op de Olympische Spelen. Niet omdat de 22-jarige atlete een topchrono neerzette in de reeksen van de 100 meter bij de vrouwen. Wel omdat ze als eerste Saudi-Arabische vrouw aantrad op het spurtnummer. En dat in boerkini, wat opnieuw enkele opmerkelijke beelden opleverde.

Afgelopen zondag was het contrast al enorm groot wanneer het Egyptische beachvolleybalduo het in boerkini opnam tegen hun Duitse tegenstanders. Vandaag was het de beurt aan Kariman Abuljadayel om in het tweeledige badpak, dat moslimvrouwen toelaat om aan sport te doen, aan te treden in het atletiektoernooi. Als eerste Saudi-Arabische vrouw op de 100 meter spurt gaf ze het beste van zichzelf.

Nationaal record
Uiteindelijk flikkerde de tijd van 14,61 seconden achter haar naam op het scorebord. Ver achter de 11.86 seconden van Charlotte Wingfield die de reeks winnend afsloot, maar Abuljadayel schreef wel het nationaal record op haar naam. Opvallend: ze werd daarmee zelfs niet laatste in haar reeks. Daar zorgde Karitaake Tewaaki voor met een tijd van 14.70. Zij is een van de drie atletes die de Republiek Kiribati vertegenwoordigt.

"Ga ervoor"
Abuljadayel, die architectuur studeert aan de universiteit van Boston, was alvast dolgelukkig na afloop. Zij vond haar kracht bij haar landgenote Sarah Attar die al aanwezig was op de Spelen van 2012. "Aan elke vrouw die wil deelnemen, zeg ik: 'Ga ervoor en laat niemand je tegenhouden'. We hebben allemaal het potentieel om er tegenaan te gaan dus ik denk echt dat we er het beste moeten uithalen."

AP
Photo News
AP
AP
Photo News
EPA
EPA
EPA