Boedapest wil Spelen 2024 organiseren, ook Parijs kandidaat

PHOTO_NEWS
Het stadsbestuur van Boedapest heeft vandaag bij een stemming met een grote meerderheid de kandidatuur van de Hongaarse hoofdstad voor de organisatie van de Olympische Spelen van 2024 goedgekeurd.

Bij de stemming waren er 25 stemmen voor de Hongaarse kandidatuur, één tegen en één onthouding. "Boedapest heeft de mogelijkheid om dromen te realiseren", klonk het achteraf bij Zsolt Borkai, voorzitter van het Hongaars Olympisch Comité. Boedapest was al vijf keer kandidaat voor de organisatie van het grootste sportevenement ter wereld, maar de Spelen werden nog nooit in de Hongaarse hoofdstad gehouden. De laatste kandidatuur dateert al van 1960. Het is nu wel nog aan het Hongaars parlement om de kandidatuur officieel te maken.

Ook Parijs
Parijs heeft zich vandaag ook officieel kandidaat gesteld voor de organisatie van de Olympische Spelen van 2024. 150 atleten lanceerden het bid in het hoofdkantoor van het Frans Olympisch Comité (CNOSF). De Parijse burgemeester Anne Hidalgo heeft alle inwoners van de lichtstad intussen opgeroepen om deze namiddag hun steun aan de Spelen te komen betuigen op een bijeenkomst aan de boorden van de Seine. Parijs organiseerde de Spelen eerder al in 1900 en 1924, maar deed in 2008 en 2012 vergeefs een poging om het grootste sportevenement ter wereld binnen te halen. Deze keer zijn Rome, Hamburg en Boston de andere kandidaten, en dus ook nog Boedapest.

In september 2017 wordt de gaststad in Lima bekendgemaakt. Volgend jaar worden de Zomerspelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro georganiseerd, in 2020 is het de beurt aan de Japanse hoofdstad Tokio.