Belgische graficus naar rechter voor plagiaat logo Olympische Spelen

Olivier Debie met beide logo's.
AP Olivier Debie met beide logo's.
De Belgische grafische ontwerper Olivier Debie zal bij het Belgische gerecht een klacht indienen tegen het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om het gebruik te doen stopzetten van het logo voor de Spelen van Tokio in 2020. De reden is volgens Debie dat het Tokio-logo een ontwerp kopieert dat de Belgische graficus maakte voor een Luiks theater, le Théâtre de Liège. Debie noemt het Japanse logo "plagiaat".

De ontwerper van het Japanse logo, Kenjiro Sano, heeft op een persconferentie woensdag gezegd dat hij helemaal geen plagiaat heeft gepleegd. Volgens de Japanner gaat het "om een creatie die in mijn verbeelding is ontstaan". Sano noemt de beschuldigingen van plagiaat "spijtig en triestig".

"Zowel mijn advocaat als ikzelf vinden dat de heer Sano geen enkele verklaring heeft gegeven over hoe hij aan zijn creatie gekomen is. Daarom kan de heer Sano ook volgens het internationaal recht niet steunen op het concept van 'onafhankelijke creatie'", zei Debie aan het Franse agentschap AFP. Debie wijst erop dat zijn logo via internet en sociale netwerken ruim verspreid is. Hij voegt eraan toe dat de heer Sano op geen enkel ogenblik de verschillen tussen de twee logo's op overtuigende wijze heeft kunnen aantonen.

'Sano kan volgens het internationaal recht niet steunen op het concept van 'onafhankelijke creatie''

Olivier Debie

Brief aan IOC

De advocaten van Olivier Debie en het Théâtre de Liège, Philippe Mottard en Alain Berenboom, hebben een brief gestuurd naar het IOC in Lausanne, Zwitserland en het Japanse Olympisch Comité waarin ze die organisaties een week de tijd geven "om te stoppen met het voeren van communicatie over Tokio 2020 met het omstreden logo".

Daarnaast start Debie ook een gerechtelijke procedure bij een Belgische burgerlijke rechtbank.

Van zijn kant heeft John Coates, de vicevoorzitter van het Internationaal Olympisch Comité verklaard dat "er geen enkel probleem is met het logo van de Olympische Spelen van Tokio".

Théâtre de Liège in Luik.
AP Théâtre de Liège in Luik.
Beide logo's.
kos Beide logo's.