Belgisch mederecordhouder olympische deelnames, François Lafortune, overleden

EPA
De olympische familie is in rouw. Zaterdag overleed ex-schutter François Lafortune, samen met Jean-Michel Saive de Belg met de meeste (7) olympische deelnames op zijn cv. Lafortune werd 88.

Zeven keer stond François Lafortune op de Olympische Spelen, te beginnen in Helsinki in 1952, maar een medaille zat er helaas nooit in voor de schutter uit Visé. Een tiende plek in Mexico 1968 was zijn beste resultaat, maar als hobbyist vocht hij in die periode nu eenmaal een ongelijke strijd uit tegen de beroepsmilitairen die elke dag met de karabijn konden oefenen. François Lafortune volgde een opleiding als arts en was na zijn studie werkzaam als hoofdgeneesheer aan het Ministerie van Volksgezondheid. Later werkte hij ook in het bloedtransfusiecentrum van het Rode Kruis. Trainen, dat deed hij na zijn uren of in het weekend.

Zijn liefde voor het schieten kreeg hij van zijn vader mee. François senior trad zelf vijf keer op de Spelen aan. In 1948, op zijn 16de, zag François junior zijn vader in Londen aan het werk. Vier jaar later was hij er zelf voor het eerst bij - samen met zijn oom en vader vormde hij zelfs het Belgische schuttersteam. Daarna volgden nog deelnames aan Melbourne 1956, Rome 1960, Tokio 1964, Mexico 1968, München 1972 en Montréal 1976. François Lafortune is de enige Belg, samen met Jean-Michel Saive, die er zo vaak bij was op de Spelen. “En daar was hij best wel trots op”, vertelt zijn zoon Eric, die samen is met ex-judoka Heidi Rakels. “Al was hij daar heel bescheiden over. Hij vertelde niet veel over zijn avonturen. Ik herinner me dat ik als kind op tv naar de olympische openingsceremonies zat te kijken in de hoop een glimp van hem op te vangen en dat ik uitkeek naar zijn thuiskomst - voor de cadeautjes (glimlacht)...”

Parkinson

Eric Lafortune trad niet in de voetsporen van zijn grootvader en vader en zette de schutterstraditie niet voort. “Ik probeerde het een keer maar mijn vader zei: ‘Je zus heeft meer talent dan jij (lacht).” Zaterdag namen zij afscheid van hun vader, die vredig in zijn slaap is overleden. Hij wordt begraven in Herent, in familiale kring. Hij had geen broers of zussen, maar laat zijn vrouw Netty (85) achter. “Hij was voor zijn leeftijd nog heel actief”, vertelt zijn schoondochter Heidi Rakels. “Tot februari ging hij nog naar de rommelmarkt in Brussel en werkte hij in zijn tuin. De afgelopen weken begon hij evenwel te sukkelen, zeker door de Parkinson. Maar het is uiteindelijk sneller gegaan dan gedacht.”

Eric Lafortune en Heidi Rakels.
Photo News Eric Lafortune en Heidi Rakels.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.