Bashir Abdi kiest binnen twee weken tussen WK atletiek of marathon van Chicago

NN running team
Twee dagen nadat hij in Londen het 24 jaar oude nationale record van Vincent Rousseau op de marathon van de tabellen veegde, richt Bashir Abdi zijn blik al op de toekomst: “Ik streef naar een medaille op de Olympische Spelen maar de concurrentie is bijzonder sterk.”

In de kantoren van zijn sponsor levensverzekeraar NN, dat 60 atleten uit 13 landen verenigt met wereldrecordhouder en olympisch kampioen Eliud Kipchoge als grote gangmaker, nam Bashir Abdi vandaag de tijd om met de pers te praten na zijn fenomenale marathon in Londen, waar hij een nieuw Belgische recordtijd van 2u07:03 klokte, 17 honderdsten sneller dan Vincent Rousseau in 1995 in Berlijn. “Het had nog een stuk sneller gekund maar na 40 km kwam ik echt de man met de hamer tegen,” vertelt de 30-jarige Belg van Somalische afkomst. “Ik wist niet wat me overkwam. Het leek wel alsof mijn lichaam veranderd, ik herkende het niet. Ik kon mijn benen bijna niet meer optillen, ik was precies een schaatser die zijn voeten alleen nog kon glijden. Ik heb in die laatste twee kilometer onvoorstelbaar veel tijd verloren. Ik zag in de verte wel de finish en ik zag de chrono lopen, maar ik was niet in staat om nog te versnellen.”

Abdi zei vooraf dat hij één groot doel had: zijn persoonlijk record van Rotterdam 2018 (2u10:46) verbeteren en meteen onder het olympisch minimum (2u11:30) voor Tokio 2020 duiken. In werkelijkheid had hij een ander doel in gedachten. “2u07.00, dat wilde ik lopen. Ik bleef er drie seconden boven, maar ik ben blij dat ik het record brak. Ik twijfelde of ik wel gemaakt was voor de marathon - Londen stelde me gerust. En het was altijd al mijn droom om voor een prestatie te kunnen zorgen die heel het land zou opmerken, waar iedereen trots op zou zijn. Dat ben ik aan België verschuldigd, dat me zoveel kansen en opportuniteiten gaf.” Abdi moest als tiener vluchten uit zijn geboorteland en werd in 2002 in Gent, samen met zijn twee broers, zus en vader, herenigd met zijn moeder. (lees verder onder foto)

BELGA

Op het EK in Berlijn stond Bashir Abdi voor het eerst op het podium. Hij greep het zilver op de 10.000m. Volgens zijn gewezen trainer Peter Robbens, die er zondag in Londen bij was, heeft dat de 30-jarige Abdi bevrijd. “Ik zag hem evolueren van een speelse jongen tot een atleet van nationaal en dan internationaal niveau die steeds zijn grenzen verlegde. Soms te ver, met veel blessures als gevolg. Zo’n twee jaar terug begon alles in zijn plooi te vallen.” Dat ging samen met zijn overstap naar het NN Running Team, die hem ook in Ethiopië, waar hij veel traint samen met zijn goede vriend Mo Farah, medisch ondersteunt. “Het helpt om in team te trainen, zeker als je eens een slechte dag hebt. Je voelt je ook minder alleen en je kan je makkelijker aan elkaar optrekken.”

De atleten binnen dat NN Running Team halen een hoog niveau. Ze telt liefst twaalf (ex-)wereldrecordhouders. Het inspireert Bashir Abdi om het groots te zien. Zijn grote ambitie, die ligt in Tokio. “Ik streef er natuurlijk naar om op het podium te staan op de Spelen maar de concurrentie is enorm sterk. Als je dan kijkt naar mijn tijd van 2u07 - dat stelt niet veel voor. Ik zeg dat niet uit arrogantie maar als je kijkt naar de toppers... (blaast) Kijk naar de topdrie in Londen. Met hun tijd staan ze allemaal in de toptien aller tijden. Mosinet Geremew, die tweede werd, liep een nieuw Ethiopisch record (2u04:37). Als je weet welke namen Ethiopië in het verleden al voortbracht - Kenenisa Bekele, Haile Gebrselassie - dan wil dat toch wat zeggen.” (lees verder onder foto)

BELGA

Dat de tijden om de marathon zo’n vlucht namen - toen Kipchoge vorig jaar in Berlijn het wereldrecord op 2u01:35 bracht, was dat de grootste progressie sinds 1965 - is volgens sommigen toe te schrijven aan de nieuwe schoenen van Nike, de Vaporfly 4%. Rousseau wees zondag eveneens al op de technologische innovaties waar de huidige generatie van profiteert. Bashir Abdi liep in Londen in de nieuwste variant: de Vaporfly Next, kostprijs zo’n 250 dollar. Hij kneep bijna vier minuten van zijn oude PR, goed voor een verbetering van 2,84 procent. De helft van de toptien stelde zijn PR overigens scherper in de erg zichtbare fluogele Nikes. “Voor mij zit er geen verschil tussen die oude en nieuwe schoen, alleen het kleurtje is anders,” zegt Abdi. “Ik merk niet dat die beter of sneller zou zijn dan andere schoenen. Maar we zitten natuurlijk in een tijdperk waarin de technologie continu evolueert. Alle merken doen dat en als mijn sponsor mij een schoen geeft die me zou helpen om beter te presteren, dan ga ik geen neen zeggen.”

Nu Abdi zeker is van zijn olympisch ticket voor Tokio, kan hij ervoor kiezen om nog één keer naar te piste terug te keren. Zijn nieuwe trainer  Gary Lough ziet hem op het WK atletiek in Doha wel ‘wat doen’ op de 10.000m, maar dan moet Abdi zich wel nog kwalificeren. “Het wordt het WK of een najaarsmarathon zoals Chicago. Op het WK zou ik zéker geen marathon lopen, maar de 10.000m. Chicago zou dan weer ideaal zijn om me te meten met de toppers. Daar zijn geen hazen en daar kan ik zien wat ik zou betekenen tussen al die anderen. Binnen de twee weken ga ik beslissen.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.