Amerikaans Olympisch Comité: “Uitstel van de Spelen is beste piste”

Gymnaste SImone Biles, hier met een gouden medaille die ze behaalde op de Spelen in Rio.
AP Gymnaste SImone Biles, hier met een gouden medaille die ze behaalde op de Spelen in Rio.
Het plan om de Olympische Spelen in Tokio te laten starten op de geplande datum (24 juli) krijgt met de dag minder steun. Na de beslissing van Canada om niet deel te nemen, vindt ook het Amerikaans Olympisch en Paralympisch Comité (USOPC) dat de Spelen beter uitgesteld worden.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De sportgrootmacht kwam tot dat standpunt, nadat bij een bevraging twee derde van de Amerikaanse atleten voorstander bleek te zijn van uitstel. Bij de 1.780 atleten die bevraagd werden, was 68 procent van mening dat de Spelen komende zomer laten doorgaan niet helemaal eerlijk zou zijn, omdat heel wat atleten hun voorbereiding verstoord zagen. 25 procent zei helemaal niet te kunnen trainen, omdat trainingscentra en zwembaden gesloten zijn.

“Het uitstellen van de Olympische Spelen is op dit moment de beste piste. We sporen het Internationaal Olympisch Comité (IOC) aan om de nodige stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat de Spelen veilig zijn voor alle deelnemers”, zo klinkt het in de mededeling van USOPC. Eerder riep ook de Amerikaanse Turnfederatie USA Gymnastics al op tot uitstel. Vandaag vindt opnieuw overleg plaats tussen het IOC (voorzitter Thomas Bach) en de Japanse autoriteiten (premier Shinzo Abe).

Eerder maakte het Canadese olympische comité al bekend komende zomer geen atleten naar de Spelen te zullen sturen. Ook onder meer Australië, Duitsland en Zwitserland stuurden al aan op uitstel van een jaar. De internationale druk neemt zo steeds meer toe, terwijl het IOC een termijn van vier weken aankondigde om een definitieve beslissing te nemen.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.