23 Olympische atleten Londen 2012 alsnog betrapt op doping

REUTERS
Bij het hertesten van urinestalen van de Olympische Spelen van 2012 in Londen zijn 23 atleten alsnog betrapt op dopinggebruik. Dat maakte het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vrijdag bekend. De betrapte atleten komen uit vijf sporten en zes landen. Om wie het gaat, is niet duidelijk.

Het IOC voerde in totaal 265 nieuwe controles uit op stalen die specifiek waren uitgekozen op basis van informatie die sinds augustus 2015 werd verzameld. De analyses zijn nog steeds aan de gang en mogelijk worden er de komende weken nieuwe resultaten vrijgegeven, zo klinkt het.
    
Het nieuws komt er amper een week nadat het IOC bekendmaakte dat 31 atleten op doping waren betrapt nadat 454 urinestalen van de Olympische Spelen van 2008 in Peking aan een nieuwe en verbeterde controle waren onderworpen.
    
Disciplinaire commissie
"Deze nieuwe analyses bewijzen andermaal onze vastberadenheid om tegen doping te vechten", reageert IOC-voorzitter Thomas Bach. "We willen de gedopeerden weghouden van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Daarom treden we nu doortastend op. Ik heb al een disciplinaire commissie geïnstalleerd. Die krijgt de volledige macht om namens het IOC op te treden."
    
Alle betrokken atleten en federaties zijn inmiddels door het IOC op de hoogte gesteld. Wie tegen de lamp loopt, mag in augustus sowieso niet deelnemen aan de Spelen in Rio, benadrukt het IOC.