"Wat konden we meer wensen dan een gouden medaille op de eerste dag?"

BELGA
"De gouden medaille van Greg Van Avermaet is fantastisch. Een olympische titel is buitengewoon, zelfs voor een profrenner. Ik besef het nog niet goed", zo toonde de Belgische delegatieleider Eddy De Smedt zich verheugd. "Wat konden we meer wensen op deze eerste dag?"

Het is twintig jaar geleden, op de Spelen van Atlanta in 1996, dat een Belg een gouden medaille kon winnen op de eerste dag. Toen won Fred Deburghgraeve de 100 meter schoolslag. België won op die Spelen zes medailles, twee van elk metaal. Sindsdien kwam ons land niet meer in de buurt van die prestatie.

Schitterende renners
"Laat ons niet vergelijken", zegt De Smedt. "Het parcours van de wegrit was in theorie niet weggelegd voor de Belgen, maar we hadden schitterende renners die in vorm zijn. Wat een fantastisch moment, die sprint".

Vreugde en verdriet
"De dag was al goed gestart met Hannes Obreno, die zich voor de kwartfinale kon plaatsen in het roeien en de Red Lions die een puik resultaat neerzetten tegen Groot-Brittannië (4-1) in het hockeytoernooi. Tussendoor was er verdriet om de uitschakeling van Charline (Van Snick), op wie we heel wat hoop gevestigd hadden. Ze is gewoon op een betere tegenstander (de Braziliaanse Sarah Menezes) gebotst."

BELGA
BELGA
BELGA
BELGA