“In het zwemmen mag je al naar de Spelen als je de overkant van het bad haalt”: uitspraak De Ketele blijft niet zonder reactie

Louis Croenen.
RV Louis Croenen.
De Belgische achtervolgingsploeg scoorde woensdagavond geen goeie punten met het oog op een ticket voor de Olympische Spelen. Dat zorgde voor frustraties bij Kenny De Ketele. “We staan nu in de top tien van de wereld, maar enkel de top acht plaatst zich voor de Spelen. Terwijl je in het zwemmen al mag gaan als je de overkant van het bad haalt.” Op twitter reageerde olympisch zwemmer Louis Croenen gepikeerd. “Ik hoop dat dit een emotionele reactie is, want dit slaat nergens op.” Waarna De Ketele het boetekleed aantrok en zich excuseerde.

Kenny De Ketele, Robbe Ghys, Rune Herregodts en Sasha Weemaes moesten woensdagavond op het EK baanwielrennen in Apeldoorn na een achtste chrono in de kwalificaties in de eerste ronde aan de bak tegen Zwitserland. Maar met hun tijd in die kwalificaties hielden ze alleen Polen achter zich. En om door te stoten naar de wedstrijd om het brons moesten de Belgen bij de snelste twee niet-finalisten zijn. Geen plaats in de top acht dus en een slechte zaak met het oog op de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. 

De Belgische achtervolgingsploeg, met links De Ketele, in Apeldoorn.
Photo News De Belgische achtervolgingsploeg, met links De Ketele, in Apeldoorn.

De Ketele reageerde achteraf bij Sporza erg ontgoocheld en stelde dat “zwemmers al naar de Olympische Spelen mogen gaan als ze de overkant van het bad halen”. Een reactie die logischerwijs in het verkeerde keelgat schoot in de zwemwereld. Louis Croenen, die al de Spelen van Rio en Londen afwerkte: “Ik hoop dat dit een emotionele reactie is”, schreef hij vanmorgen op twitter. “Een selectie voor de Olympische Spelen in het zwemmen staat gelijk aan de top twaalf zijn van de wereld. P.S.: ik heb net mijn 8 kilometer (160 baantjes in een bad van 50 meter) training erop zitten.”

Nadat De Ketele zag dat zijn uitspraak door de reactie van Croenen fel opgepikt werd, verklaarde hij zich nader. “OK. Fuck. Wat een dom citaat.” De baanwielrennen verwees vervolgens naar de Afrikaanse zwemmer,  Eric ‘the Eel’ Moussambani, die bijna ‘verdronk’ in het olympische bad.

Bekijk hier de olympische 100 meter vrij in Sydney 2000 van de Guineeër Eric Moussambani:
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • STEFAN Vanderlinden

  Rapper rijden Kenny, simpel!

 • monique bolen

  Ergens heeft Kenny gelijk als je weet dat bij het roeien 2 Belgische boten de norm haalden zelfs bij de betere waren er maar een mocht deelnemen omdat van een land ik weet niet waar een boot die ver van de vereiste tijden was enkel en alleen mocht deelnemen omdat de sport daar nog in zijn kinderschoenen stond om de roeisport te promoten.

 • Frederik Boogaerts

  De ketele heeft wel een punt

 • Vic Smeets

  Ik snap zijn reactie wel, wie herinnert zich eddy the eagle nog.....die riskeerde bij elke sprong zijn leven... Maar het is idd niet respectvol naar andere sporters toe om zulke uitspraken te doen. Ik weet ook zeker dat hij het zo niet bedoelde. Gefrustreerd hè....

 • pierre Van den Wijngaert

  Als je natuurlijk het beeld van de zwemmer voor ogen haalt die amper aan de overkant geraakte,dan heeft hij gelijk maar toch had hij moeten weten dat er hier een strenge selectie geld