"60.000 veiligheidsmensen bij Spelen Rio 2016"

afp
Brazilië is van plan om ongeveer 60.000 veiligheidsmensen in te zetten voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. Dat zegt een bron die bij de voorbereidingen op het evenement betrokken is. Temidden van de angst voor een geweldsgolf moet sterk op veiligheid worden ingezet, klinkt het.

De 60.000 veiligheidsmensen behelzen politieagenten, brandweerlieden, militairen en particuliere beveiligers. De veiligheidsoperatie is groter dan tijdens de Spelen van Londen in 2012, toen nog 40.000 agenten werden gemobiliseerd, maar kleiner dan de 75.000 man sterke macht die tijdens de Spelen van Athene (2004) de veiligheid moest waarborgen. Toen was er grote angst voor terrorisme, vanwege de aanslagen op de Twin Towers in New York enkele jaren daarvoor.

Rio de Janeiro kampt met een crimineel imago, waarbij in de vele sloppenwijken (favela's) veel (drugs-)geweld is. Desondanks zijn autoriteiten niet van plan om veiligheidstroepen naar de favela's te sturen. Naar schatting van het ministerie van Defensie kost de veiligheidsoperatie zo'n 174 miljoen euro.

afp