Exclusief voor abonnees

Olympisch kampioene openwaterzwemmen geeft inzicht in Spartaans trainingsregime: “Achter de stalen deuren wachtte de hel”

Sharon van Rouwendaal won de gouden medaille voor de 10 km openwaterzwemmen tijdens de Olympische Spelen van Rio.
ANP Sharon van Rouwendaal won de gouden medaille voor de 10 km openwaterzwemmen tijdens de Olympische Spelen van Rio.
Het openbare leven ligt over ter wereld stil. Een ramp voor topsporters, al is dat voor zwemmers nog een groter probleem nu alle zwembaden gesloten zijn. Zelfs voor een olympisch kampioen openwaterzwemmen die een inzicht geeft in haar waanzinnig trainingsschema.

“Het zwemmen heb ik nu even opgegeven. Ik heb er alles aan gedaan om een oplossing te vinden”, vertelt Sharon van Rouwendaal (26). De Nederlandse is olympisch kampioene openwaterzwemmen op de 10 kilometer. “Over een paar dagen ben ik mijn watergevoel kwijt, echt balen. Ik ben wel blij dat ik iedere dag mijn fitness- en cardio-oefeningen kan doen in een krachthonk waarvan mijn coach Philippe Lucas de eigenaar kent.”

“Ik ben zelfs nog bij een rivier naast mijn huis gaan kijken. Ik dacht: als ik mijn elastiek aan de brug vastmaak, kan ik toch zwemmen zonder vooruit te komen. Maar ja… de rivier stond droog.” Van Rouwendaal hoopt dat de Olympische Spelen worden uitgesteld. “Als we snel weer kunnen trainen zou het later dit jaar kunnen plaatsvinden en anders volgend jaar.”

Sharon van Rouwendaal na haar Europese titel in Schotland in 2018.
AFP Sharon van Rouwendaal na haar Europese titel in Schotland in 2018.

Vandaag haalde Van Rouwendaal de Nederlandse pers met de publicatie van haar biografie ‘Bruut’ - van de hand van sportjournalist Natasja Weber. Daarin staan enkele wel héél opmerkelijke passages. Vooral de bijzonder (harde) relatie met haar coach Lucas springt in het oog. “In de gang van het zwembad wist je: achter die grote, blauwe stalen deuren word je weer afgebeuld. In die dertig meter lange gang schoot iedere dag van alles door mijn hoofd. Hoe ga ik deze training overleven?”

Na een zware trainingsweek zegt hij altijd: ‘Zet maar op internet hoeveel kilometer je deze week hebt gezwommen.’ Hij hoopt dat dat indruk maakt op mijn concurrenten. Dus dan zet ik op Instagram en Twitter: ‘Uitgeput na een week van 93,5 kilometer.’

Sharon van Rouwendaal

Je hebt 17% van dit artikel gelezen

Word ook abonnee en kies hier je formule op maat

Mobiel

Mobiel

Onbeperkt toegang tot alle artikels op HLN.be en in de app. Stop wanneer je wil.

Digitaal

Digitaal

Elke dag de digitale versie van de krant en toegang tot alle artikels. Stop wanneer je wil.

Weekend + Digitaal

Weekend + Digitaal

Elke zaterdag de papieren weekendkrant in jouw bus en elke dag volledige digitale toegang. Stop wanneer je wil.

Compleet

Compleet

Elke dag de papieren krant in jouw bus en volledige digitale toegang. Stop wanneer je wil.

Eerste 4 weken GRATISNadien slechts €6,95 per 4 weken€ 0,00
Eerste maand GRATISNadien €12 per maand€ 0,00
Eerste maandNadien €16 per maand€ 10,00
Eerste maandNadien €21 per maand€ 15,00
Lees 4 weken gratisLees 1 maand gratisStart met lezenStart met lezenReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.