Noren heersen in sprint

AFP
De Noorse Marit Björgen heeft zich verzekerd van de wereldtitel in de sprint (klassieke stijl) op de Wereldkampioenschappen noordse ski in het Zweedse Falun. Bij de mannen was haar landgenoot Petter Northug de beste.

De 34-jarige Björgen, al jaren de koningin van het skilopen, haalde het in Falun van de Zweedse Stina Nilsson en haar landgenote Maiken Falla. Voor Björgen was het al de dertiende wereldtitel in haar carrière. Daarnaast veroverde ze op de Wereldkampioenschappen ook al vier keer zilver en drie keer brons. Het was tevens de dertigste medaille in haar carrière op een belangrijk toernooi en daarmee brak ze het record van haar landgenoot Björn Daehlie.

Bij de mannen haalde de 29-jarige Northug het van de Canadees Alex Harvey en zijn landgenoot Ola Vigen Hattestad, regerend olympisch kampioen. De Russische titelverdediger Nikita Kriukov moest vrede nemen met de vierde plaats in Falun. Tussen de winnaar en de nummer vier in de eindstand zat er amper een halve seconde verschil. Om de winnaar aan te duiden moest er bovendien een fotofinish aan te pas komen.

Voor tweevoudig olympisch kampioen Northug was het de tiende wereldtitel in zijn carrière.

REUTERS
GETTY
GETTY
AFP
REUTERS
AFP
REUTERS
GETTY
REUTERS
AP

Uitslagen

MANNEN (1,4 km - Finale):

1. Petter Northug (Noo) 3:02.35

2. Alex Harvey (Can) op 0.05

3. Ola Vigen Hattestad (Noo) 0.35

4. Nikita Kriukov (Rus) 0.38

5. Federico Pellegrino (Ita) 0.67

6. Tomas Northug (Noo) 17.28

...

VROUWEN (1,4 km - Finale):

1. Marit Björgen (Noo) 3:26.63

2. Stina Nilsson (Zwe) op 0.42

3. Maiken Caspersen Falla (Noo) 0.99

4. Justyna Kowalczyk (Pol) 1.43

5. Kari Vikhagen Gjeitnes (Noo) 6.10

6. Ingvild Flugstad Östberg (Noo) 10.47