Nina Derwael valt op brug, maar blijft mentaal ijzersterk met goud én PR op balk

BELGA
Een zucht ging door de Minsk Arena: Nina Derwael glipte in de brugfinale van de bovenste ligger en viel op de grond, waardoor ze naast een medaille greep op haar favoriete toestel. Maar Derwael toonde dat ze ook mentaal ijzersterk is: op de balk pakte ze wel het goud op deze Europese Spelen, met een persoonlijk record.

Een val. Dat is Nina Derwael sinds het EK 2016 niet meer overkomen. De uitvoering van haar Derwael-Fentonelement waarbij ze de hoogste legger met gekruiste armen grijpt om zo het lichaam te draaien, ging de mist in. Haar handen glipten van de legger en ze viel op de grond: een puntaftrek dus. Ze werkte de rest van haar oefening nog behoorlijk af, maar de score van 13.933 volstond niet voor een podiumplek.

BELGA

De ontgoocheling stond op Derwaels gezicht af te lezen, maar een valpartij overkomt ook de besten soms. Als ervaring kan het tellen voor de toekomst. Beter hier op de Europese Spelen – die qua belang relatief licht wegen - dan op een WK of de Olympische Spelen. Derwael had Minsk ingepland om een nieuw element met een hogere moeilijkheidsgraad (6.7 in plaats van 6.5) op een kampioenschap te tonen als generale repetitie voor het WK in oktober. Ze wou zien hoe stabiel ze haar nieuwe oefening in competitie kan afwerken, maar ze weet dat er nog veel werk aan de winkel is. Ook in de kwalificaties maakte ze een fout op het einde die een voor haar doen matige score van 14.433 opleverde.

BELGA

Maar Derwael toonde na haar val dat ze ook mentaal uit kampioenenhout gesneden is. Ze wist haar ontgoocheling snel van zich af te zetten. Dat was ook nodig, want ze moest kort daarna aan de bak op de finale van de balk. In de kwalificaties had ze al getoond dat ook hier het goud binnen bereik lag en Derwael nam in de finale schitterend revanche. Straffe kost: met een persoonlijk record van 13.766 werkte ze haar beste oefening ooit op de balk af. Zo mocht ze toch nog op de hoogste podiumplek plaatsnemen.

BELGA

“Het was een stomme fout, maar ik kan er maar uit leren”, blikte Derwael terug op haar wedstrijd aan de brug, die ze als topfavoriete niet succesvol kon afronden. “Ik ben heel blij dat ik me op de balk heb kunnen herpakken. Na de brug was ik kwaad op mezelf, maar ik had geen tijd om bij de pakken te blijven zitten. Ik zei tegen mezelf dat het achter de rug was en het meteen tijd was voor de balk. Uiteindelijke zorgde dat ervoor dat ik agressiever was op de balk.”

BELGA

Het was al van het EK in 2016 geleden dat Derwael nog eens viel op een kampioenschap. “Het gebeurt beter nu dan op een WK of de Olympische Spelen”, reageerde Derwael. “Deze ervaring kan mij helpen in mijn voorbereiding op het WK in Stuttgart. Het belangrijkste is dat ik fysiek klaar ben voor dat WK, dan zal het mentale wel volgen.”

BELGA

Coach Marjorie Heuls loofde de mentale kracht van haar pupil Nina Derwael. De valpartij op de brug weet Heuls aan een teveel aan vertrouwen. “Dit toont dat ze zich bij de kampioenen mag rekenen”, zei Heuls over de veerkracht van Derwael, die zich helemaal herpakte na haar tegenvallende wedstrijd aan de brug. “Het was heel belangrijk voor haar om sterk te eindigen op de balk, waar ze alles gegeven heeft. We moeten op dezelfde weg door, maar in alle domeinen nog een klein beetje verbeteren om volgende keer nog sterker te zijn.”

Heuls kwam ook nog eens terug op de val aan de brug. “Misschien had ze voor dat element iets te veel vertrouwen”, klinkt het streng. “Ze liet het heel even afweten, terwijl je bij elk element op je maximum moet presteren. Ze was iets te ontspannen. Ze mist ook nog wat competitieritme met haar nieuwe oefening, en is ook op training nog niet zo regelmatig.”

Over de manier waarop Derwael reageerde op haar valpartij, kon Heuls alleen maar tevreden zijn. “Ik was benieuwd hoe ze ermee zou omgaan, want ze is het niet gewoon om te vallen. Ik heb haar nog wat extra geprikkeld, zodat ze zich zeker niet zou laten doen en haar temperament zou bovenkomen.” 

Marjorie Heuls.
BELGA Marjorie Heuls.11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Berg

  Mooi van Nina, een echte kampioene recht de rug na een tegenslag.

 • Johan Hendrickx

  Eén vd enkele wereldtoppers die ons land telt met een ijzersterke mentaliteit

 • Leon Mertens

  Dit is tenminste een top sportvrouw ,als ge die Wickmayer en konsoorten hoe die al jare de media teisteren zonder enig resultaat weg ermee!

 • marnix laureyns

  Proficiat Nina. Dat kleine foutje kan gebeuren. Jij blijft een top atlete

 • Toran Korshnah

  Een vrouw waar je niet naast kan kijken. Topatlete.