Nike beleeft een ongeziene afgang: “Zijn voet komt uit de schoen. Ongelofelijk”

AFP
De ultieme afgang voor sportgigant Nike vannacht in North Carolina. In de match waar iedereen naar uitkeek, moest de absolute sterspeler Zion Williamson al na één minuut gekwetst het veld af omdat zijn schoen haast letterlijk ‘ontplofte’.

Fans gingen uit de bol toen niemand minder dan Barack Obama zijn intrede maakte in het Cameron Indoor Stadium. In zijn buurt filmmaker Spike Lee en  baseball-legende Ken Griffey Jr. Haast iedereen wou erbij zijn om Zion Williamson (18), Amerika’s grootste basketbaltalent en toekomstig NBA-ster, te zien schitteren in de basketbalwedstrijd tussen Duke en de University North Carolina. Dat is zo’n beetje als de Clásico tussen Real en Barça op het collegeniveau in het Amerikaanse basketbal. Tot 9.000 dollar werd er betaald voor een ticketje. Al kon de wedstrijd ook gewoon op nationale televisie bekeken worden.

Gewezen Amerikaans president Barack Obama in de tribunes van het Cameron Indoor Stadium voor de partij tussen de North Carolina Tar Heels en Duke Blue Devils.
AFP Gewezen Amerikaans president Barack Obama in de tribunes van het Cameron Indoor Stadium voor de partij tussen de North Carolina Tar Heels en Duke Blue Devils.

Het duurde ook niet lang voor Williamson in de schijnwerpers liep. Alleen was dat om een totaal verkeerde reden. En dan vooral voor Nike. Na nog geen minuut actie zette ‘the next big thing’ een aanvallende actie op, alleen maar om tegen de grond te gaan. Wat was er gebeurd? Zijn linkse Nike-schoen begaf het zomaar, niet eens bij contact. Letterlijk ‘ontploft’. “Zij voet komt uit de schoen. Dit is ongelofelijk”, aldus een tv-commentator. Verbouwereerd keek iedereen toe hoe Williamson met pijnlijke grimas naar de rechterknie greep en, nog wel op eigen houtje, de kleedkamers opzocht.

USA TODAY Sports
AFP
AFP

Om het allemaal nog wat pijnlijker te maken, kwam Williamson niet meer in actie. Gekwetst aan de knie, zo liet Duke later weten. Een afgang van jewelste voor Nike, dat hoopt de speler in april te contracteren. Dan komt hij vrij, al is het nog maar de vraag of Zion ooit nog Nikes wil dragen. Concurrent Puma was er alvast snel bij met het nodige leedvermaak. “Zou niet gebeurd zijn met Puma’s”, tweetten zij. Het bericht werd snel verwijderd. Ook de huidige NBA-ster LeBron James bracht het incident onder de aandacht op zijn Twitter. Hij heeft 42,2 miljoen volgers.

Williamson, goed voor gemiddeld 22,4 punten per match en tweede beste schutter van de competitie, moet het nog steeds zonder loon stellen. Het collegebasketbal bevindt zich nog altijd op ‘amateurniveau’ zodat spelers geen salaris mogen opstrijken. Maar volgens Fran Fraschilla, basketbalcommentator van ESPN, zal hij straks “makkelijk” de kaap van het miljard euro nemen. Een schoenendeal van 1,4 miljoen dollar ligt al in het verschiet. Alleen is het nu nog maar de vraag of dat met Nike zal zijn.

USA TODAY Sports

Duke heeft vier jaar geleden een contract van twaalf jaar lang met Nike afgesloten als exclusieve leverancier van uitrustingen, schoenen en kleding. De universiteit gaf geen details vrij over de cijfers in dat contract. Sinds 1992 werken Duke en Nike exclusief samen. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Patrick De Bruyn

    nike is vooral goed in kleding, hun loopschoenen zijn heel wat minder dan die van de concurrenten, de basketbal schoenen ken ik niet

  • Koen Den Hond

    Zonder leedvermaak, maar het heeft wat weg van de elandtest met de toen nieuwe Mercedes A-klasse, zoveel jaar geleden, hahaha.

  • johanneke li

    mja, het zijn wel grote jongens hé, de krachten dat die schoenen moeten verdragen tijdens het spel met alle bokkesprongen dat ze maken zullen niet mals zijn. en 1 geval maakt de hele productielijn nog niet.