NFL in zwaar weer: eerste sponsor trekt zich terug

AP
De Amerikaanse Footballbond NFL krijgt de rekening gepresenteerd voor de lakse manier waarop ze heeft gereageerd op diverse gevallen van mishandeling door profspelers. Procter & Gamble is de eerste sponsor die zich publiekelijk terugtrekt uit de NFL na de schandalen van de afgelopen weken.

Crest, onderdeel van Procter & Gamble, leverde mondbeschermers voor de spelers aan de NFL. De geplande sponsoring van 100.000 dollar zal het bedrijf nu aan de Amerikaanse kankerbestrijding overmaken, zo heeft het bekendgemaakt.

De NFL wordt een lakse houding verweten in diverse gevallen van mishandeling en huiselijk geweld door profspelers. Eerst was er de milde straf voor de running back van de Baltimore Ravens, Ray Rice. Hij werd pas na de publicatie van videobeelden van de zware mishandeling van zijn vrouw voor het leven geschorst.

De voor het leven geschorste Ray Rice.
AP De voor het leven geschorste Ray Rice.
Roger Goodell, voorzitter van de NFL, tijdens een persconferentie vrijdag.
AP Roger Goodell, voorzitter van de NFL, tijdens een persconferentie vrijdag.

Vervolgens werd Adrian Peterson, sterspeler van de Minnesota Vikings, aangehouden op verdenking van mishandeling van zijn 4-jarige zoontje. Zijn straf in eerste instantie: een wedstrijd verbanning naar de reservebank. En donderdag kwam daar de arrestatie bij van running back Jonathan Dwyer van Arizona Cardinals. Hij zou zijn vrouw een gebroken neus hebben geslagen.

Ook vorig jaar kwamen al diverse spelers in opspraak. In juni 2013 werd Aaron Hernandez, een belangrijke speler van topteam New England Patriots, aangeklaagd voor moord. Op diezelfde dag werd een speler van de Cleveland Browns opgepakt vanwege poging tot moord. Daarnaast zijn er nog tientallen vooral drugsgerelateerde incidenten, waarin de namen van NFL-spelers opduiken. Hoewel de kritiek op NFL-voorzitter Roger Goodell aanzwelt, zei hij vooralsnog geen reden te zien om zijn ontslag in te dienen. Wel beloofde hij het beleid van de NFL ten aanzien van huiselijk geweld onder de loep te zullen nemen.