Net geen medaille: Nina Derwael wordt op het WK gymnastiek allround nipt vierde na nagelbijter, Simone Biles verovert goud

AFP
Net geen medaille voor Nina Derwael (18) op het WK gymnastiek in de allroundcompetitie. De Limburgse maakte indruk op de brug met ongelijke leggers en turnde ook de drie andere toestellen quasi foutloos. Toch strandde ze op een vierde stek, op amper 0.033 punten van een bronzen medaille. Het goud ging voor de vierde keer naar de Amerikaanse Simone Biles. Axelle Klinckaert werd knap 18de.

“In zo’n finale kan van alles gebeuren. De enige zekerheid is dat Simone Biles wint, maar voor zilver en brons zal het een gevecht worden.” De woorden van Derwael voor de eindstrijd waren niet gelogen. De Amerikaanse olympische kampioene turnde niet foutloos - ze viel zelfs bij de sprong én op de balk – maar kon de gouden medaille toch waarmaken. Mede dankzij een fantastische grondoefening. Biles pakte zo haar vierde WK-titel allround. Ze sprokkelde een totaal van 57.491 punten. 

De strijd om het overige eremetaal was wél bijzonder spannend. Derwael turnde een geweldige oefening op haar favoriete proef - de brug met ongelijke leggers, waar zij morgen op een gouden medaille aast. De sprong deed ze risicoloos maar foutloos, net als haar nummer op de balk.

AP

Vóór de grondoefening stond ze zo bijzonder knap virtueel tweede, maar Mai Murakami en Morgan Hurd hadden in een razend spannend slot het laatste woord. De Japanse Murakami imponeerde op de grond en werd tweede, Hurd turnde ook een uitstekende laatste proef en zorgde voor een tweede Amerikaanse medaille. Derwael (55.699 ptn) dus vierde, op 0.033 punten van brons. Het verschil was uiterst miniem. 

Klinckaert 18de 

Axelle Klinckaert sprokkelde op de vloer 12.800 punten, op de sprong 13.700 punten, aan de brug 13.066 punten en op de balk 12.266 punten. Met een totaal van 51.832 eindigde ze als 18de.

Morgen en zaterdag krijgt Derwael al nieuwe kansen op eremetaal. Morgenavond is ze de favoriete aan de brug. Met 15.066 punten deed ze het daarop in de kwalificaties het allerbeste. Met 13.766 punten plaatste ze zich als zesde ook voor de finale op de balk. Die wordt zaterdagnamiddag afgewerkt, waar ze een outsider is. 

AP

Derwael wil met moeilijkere sprong nog beter doen op volgend WK

Nina Derwael was tevreden met haar vierde plaats in de allroundfinale in Doha, maar op het volgende WK wil ze nog beter doen. “Met een moeilijkere sprong moet dat zeker lukken”, verklaarde de 18-jarige Limburgse voor de camera’s van Sporza.

“In de top acht ben ik de enige die zo’n simpele sprong doe. Daar moeten we aan werken, wil ik die volgende stap kunnen nemen. Hier had ik niet beter kunnen doen, ik heb alles gegeven wat ik had. Het is een beetje jammer dat dat dan net geen medaille oplevert, maar het is een hele eer om achter die drie topgymnasten te staan. Ik mag super tevreden zijn. Ik had in deze finale niets te verliezen en ben blij met de plaats die ik heb.”

Vrijdag is Derwael de topfavoriete op de brug met ongelijke leggers. Op dat toestel kroonde ze zich al twee keer tot Europees kampioene. “Deze prestatie gaf me wel vertrouwen voor de brugfinale. Ik heb vandaag ook mijn oefening nog eens kunnen doen en het is heel goed gelukt. Met goud ben ik nog niet bezig. Het belangrijkste is die oefening goed doorkomen en dan hopelijk met een goed resultaat.”

“Nina kan zichzelf niets verwijten”, beaamde haar coach, de Française Marjorie Heuls. “We waren heel dicht bij een medaille en dan ga je nadenken waar ze overal een tiende heeft laten liggen, maar we onthouden het positieve. Nina is nu bij de allerbeste turnsters van de wereld. Deze prestatie is geen uitzondering meer. We zullen anders gaan trainen. Het is waar dat ze op de sprong de meeste groeimarge heeft, maar we moeten het intelligent aanpakken. Ze moet haar lichaam langzaam ontwikkelen. We gaan daar onze tijd voor nemen. We blijven ons ook op de brug concentreren, want dat blijft toch haar sterkste punt.”

AFP
AFP

Uitslag allroundfinale (v)

1. Simone Biles (VSt) 57,491 ptn
2. Mai Murakami (Jap) 55,798
3. Morgan Hurd (VSt) 55,732
4. Nina Derwael (Bel) 55,699
5. Angelina Melnikova (Rus) 55,698
6. Mélanie de Jesus dos Santos (Fra) 55,599
7. Chen Yile (Chn) 54,632
8. Flavia Saraiva (Bra) 54,366
...
18. Axelle Klinckaert (Bel) 51,832

AFP
Axelle Klinckaert.
AFP Axelle Klinckaert.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.27 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Wuyts

  Proficiat Nina, je hebt er het maximum uitgehaald... of toch niet? zo dichtbij en net tekort, maar dat is niet jou fout maar van je coach(es) met te weinig durf. Die grondoefening was té eenvoudig, de afsprong van de balk was dat ook en dat kost punten. Volgende keer??

 • Roger Deprez

  Maar toch, wat een atlete en dat voor haar lengte terwijl andere een kop kleiner zijn. Proficiat meid.

 • Jean Emare

  Eigenlijk de fout van de coach. Ik wist het al op voorhand. Haar grondnummer is gewoon qua moeilijkheidsgraad te laag en te weinig spektakel. Met wat danswerk en geflirt kom je er niet. Jammer.. want anders had ze beslist brons gehaald. Verder as always.. superfier op jou!

 • Christiaan Goethals

  @Caroline De Backer. Juist, de moeilijkheidsgraad heeft de doorslag gegeven.

 • Caroline De Backer

  Ah, Jean... Is dat zo? Dat klopt niet hoor. Simone haar moeilijkheidswaarde ligt gewoon veel hoger waardoor ze het puntenverlies van een val kan opvangen.