Negende Europese titel voor Wendy Jans ondanks dolle airco

Ellen Demarré
Wendy Jans heeft in het Tsjechische Praag voor de negende keer het EK snooker gewonnen. De 31-jarige Limburgse versloeg in de finale de Russische Daria Sirotina met 5-0 en bezorgde zichzelf een vroeg verjaardagsgeschenk. Morgen wordt Jans namelijk 32.

Jans pakte het eerste frame met een 33 break. In frame twee leek de 22-jarige Sirotina gelijk te komen, maar Jans potte de kleuren weg voor een 2-0 voorsprong. In frame drie nam Sirotina alweer de beste start. Op het beslissende moment liet ze echter de kans liggen om het frame binnen te halen. Weerom pakte Jans het frame op de kleuren. De Russische, die tot voor de finale een zeer sterk parcours aflegde en ook een pak breaks wegpotte, bouwde in frame vier een voorsprong op. Jans potte echter een 38 break weg waarmee ze op één frame van de zege kwam. In frame vijf lukte ze een 36 break, wat volstond voor haar negende Europese titel.

Airco
Jans was na afloop tevreden met de titel, maar ook teleurgesteld over de mindere finale. "De uitslag geeft niet het beeld weer van de wedstrijd", vertelde ze. "Sirotina heeft twee ballen gemist voor framewinst en daar schrok ik toch van. Zij was duidelijk ook één van de betere speelsters op dit EK. De omstandigheden waren vandaag moeilijk. Buiten was het namelijk meer dan 30 graden en de airco stond hier op volle toeren te draaien, wat niet meteen gunstig is voor een snookerlaken. Blijkbaar kon ik er iets beter mee overweg dan mijn opponent. Voor de rest heb ik een sterk toernooi achter de rug, met onder meer een 100 break en slechts twee verliesframes. Het volgende doel is het WK in november, daar is de concurrentie allicht groter met de meisjes uit China die enorm veel progressie maken."