Nederlandse wereldkampioene shorttrack Lara van Ruijven op 27-jarige leeftijd overleden

REUTERS
De Nederlandse shorttrackster Lara van Ruijven is vrijdagavond overleden aan de gevolgen van een auto-immuunziekte. Ze werd 27 jaar. Van Ruijven was de regerende wereldkampioene op de 500 meter shorttrack en de eerste Nederlandse wereldkampioene in die discipline ooit. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Van Ruijven werd eind juni tijdens het trainingskamp van de shorttrackploeg in de Franse Pyreneeën ziek en moest worden opgenomen in het ziekenhuis van Perpignan. Een auto-immuunstoornis luidde de diagnose. Daar kwamen eind vorige week ernstige complicaties bij. Twee operaties brachten geen vooruitgang. Van Ruijven had inwendige bloedingen, onder meer in de hersenen, en werd in een kunstmatige coma gehouden. De afgelopen week traden nieuwe complicaties op, die de artsen onder controle kregen, maar haar toestand bleef zorgwekkend.

Sinds 29 juni was de toestand van Van Ruijven kritiek. “Vanochtend kwam echter het slechte nieuws, dat genezing uitgesloten was”, schrijft de Nederlandse schaatsbond. “Aan het begin van de avond is Lara in het bijzijn van haar naasten overleden.”

“Wat een vreselijk bericht hebben wij zojuist ontvangen. Het verlies zal in de sportwereld gevoeld worden”, zegt bondscoach Jeroen Otter in een eerste reactie. “Voor dit hechte team is het een enorme dreun. Wij missen haar al twee weken in ons team. Maar het nieuws van vandaag is zo definitief en surreëel. Vreselijk.”

Enkele leden van het Nederlandse nationale shorttrackteam hebben vandaag nog afscheid genomen van Van Ruijven in het ziekenhuis. Het trainingskamp in de Pyreneeën zou nog tot komend weekend duren. 

Lees ook: Toestand shorttrackster Van Ruijven (27) nog steeds kritiek, familie noemt toewijding ziekenhuispersoneel “bewonderenswaardig”

ANP35 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dempsey Devos

  Zo jong, Veel sterkte aan de familie van Lara van ruijve.

 • JOHAN VLEIRICK

  Mijn deelneming en veel sterkte aan familie, vrienden en collega's!

 • Herbert Van Elsuwege

  Erg. Geen woorden voor.

 • Fred Zuidervaart

  Ik heb altijd op het puntje van de bank gezetten als jij moets rijden. Nu zit in verslagen en niet meer op het punt van de bank in Spanje. Hierbij mij oprechte gevoels van onmacht en verdriet aan vriend, familie, bekende en alle in de schaatploegen in Nederland en buitenland. Die Lara altijd een warm hard toedroegen als persoon in de schaatssport. Fred Zuidervaart te Spanje

 • Bruno Cabooter

  Is altijd erg en zeker niet te verwachten als het over een jong en sportief persoon gaat. Sterkte aan alle betrokkenen.