Nederlandse ‘drugsatlete’ moet 8,5 jaar de cel in en barst in tranen uit

Madiea G. (midden) zit al sinds juni vast in Duitsland wegens drugssmokkel.
Epa Madiea G. (midden) zit al sinds juni vast in Duitsland wegens drugssmokkel.
De van drugssmokkel verdachte Nederlandse topatlete Madiea G. moet 8,5 jaar de cel in. Dat heeft de rechter in het Duitse Kleve uitgesproken. Meteen na de uitspraak barstte de atlete in tranen uit en legde haar handen uit wanhoop op haar hoofd.

Madiea G. beweert dat ze dacht dat ze doping vervoerde in plaats van drugs. Dat zei haar advocaat vanmorgen bij aanvang van de rechtszaak. G. staat terecht voor het smokkelen van een grote hoeveelheid drugs. 

De Nederlandse Justitie liet eerder vanmiddag al weten niets te geloven van de ‘dopingsmoes’ en eiste 7,5 jaar cel. De rechter legt dus een nóg zwaardere straf op. Volgens de rechter moet Madiea hebben geweten van de karrenvracht aan drugs in haar auto, onder meer 13 kilo crystal meth. Drugshandelaren geven zo'n enorme hoeveelheid niet mee aan een onervaren koerier.

Duistere figuren

Maar Madiea G. beweert dus dat ze niet wist dat ze drugs bij zich had. Ze dacht dat het doping was. Ze zat in een vormdip en moest naar het WK. Madiea wilde de doping voor zichzelf gebruiken ‘omdat haar carrière niet lekker liep’. Haar slechte vorm leidde tot twijfels. Ze kwam in contact met ‘duistere figuren’ die contacten hadden in de Nederlandse atletiek- en wielersport. Die zouden haar aan doping helpen.

Madiea sprak - zo laat haar advocaat weten - met een dopingleverancier af in een Amsterdams café. Daar werd ‘de doping’ (of drugs, zoals later bleek) in haar auto gezet. De bedoeling was dat Madiea met de ‘doping’ naar een dopingarts in Duitsland zou rijden. Daar zouden zij én andere atleten ze toegediend krijgen. 

ANP

Maar de rechter gelooft dus niets van het verhaal. Ook in Duitsland wordt streng op doping gecontroleerd. De advocaat van de Nederlandse atlete heeft al laten weten tegen een zware straf in beroep te gaan.

Gevaar

Madiea wil verder niks zeggen over haar leverancier of over andere details. De leverancier zou gedreigd hebben haar ex-vriendin en de twee kinderen van haar ex te ontvoeren. Madiea G. is bang dat zij gevaar lopen als ze meer zal verklaren. Overigens zei Madiea op de dag dat ze werd aangehouden door de Duitse douane dat ze sportschoenen vervoerde en geen drugs of cash geld. In haar auto werd behalve de drugs ook 12.000 euro cash aangetroffen. 

Madiea G. werd vanmorgen de rechtszaal binnengebracht met handboeien om. Die mochten af toen de zaak begon. Als ze geweten had dat ze drugs vervoerde, was ze nooit gaan rijden, zegt haar advocaat. Ook werd vanmorgen duidelijk dat Madiea G. het zwaar heeft met haar voorlopige detentie. Haar relatie is ondertussen op de klippen gelopen. 

ANP

Crystal meth

De aanklacht tegen de 27-jarige Amsterdamse is niet mals. De Duitse douane trof op 18 juni bij een routinecontrole bij het Duitse Elten een grote lading harddrugs aan in de kofferbak van haar auto. Het betrof ruim 13 kilo crystal meth en 43 kilo xtc met een geschatte straatwaarde van 2 miljoen euro. 

Een lange celstraf betekent het einde van de topsportcarrière van G. Ze veroverde in het verleden nationale titels op de 100 en de 400 meter. 
De Amsterdamse was ook een belangrijke schakel in de Nederlandse estafetteploeg. De Atletiekunie hoorde pas van de zaak toen G. al ruim een maand vastzat. Het lukte de bond niet om in contact met haar te komen. Haar familie wees hulp af. Sinds haar aanhouding kwam er, tot vandaag, nauwelijks iets naar buiten over motieven of andere achtergronden in de spraakmakende drugszaak. 
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frans Vanderstappen

  Contacten in de Nederlandse atletiek en wielersport?? Nu valt mijnen euro se.

 • Sander van Schoonhoven

  Dit heeft niets maar dan ook werkelijk niets met doping of sport te maken. Ordinair drugstransport en een prima veroordeling. 8,5 jaar brommen, dat zal wel even jeuken.

 • Toon Schouteden

  Ik vraag me af wat die nog meer slikte of spoot: op de foto prijkt ze precies met geschoren snor en baard ;-)

 • louis meuleman

  Louis Meuleman Nemen die Advocaten nu iedereen voor onnozelaars 56 kilo drugs voor een persoon bij doping spuit men een paar cc in ,zo een hoeveelheid is genoeg voor een gans jaar alle atleten te bevoorraden dit is zuiver drugs handel zwaar straffen AUB

 • Sobek Wessels

  Niet goed te praten maar de Drugs maffia zoeken beschadigde en labiele personen die ze gemakkelijk kunnen overhalen om hun rommel te vervoeren voor een paar duizend euro's ! De Drugs mannen blijven buiten schot maar de naieve koerier krijgt zware straffen alsof dit het Drugs probleem zal oplossen . de Maffia zoekt gewoon nieuwe slachtoffers die Geld of andere problemen hebben ! Nog nooit een Grote Vis zware straffen zien krijgen ??!