Nederlander Michael van Gerwen verovert eerste wereldtitel na straffe finale

AFP
Darter Michael van Gerwen heeft op nieuwjaarsdag voor het eerst in zijn carrière de wereldtitel veroverd. In de finale van het WK rekende de 24-jarige Brabander af met de Schot Peter Wright: 7-4. Vorig jaar stond Van Gerwen ook in de finale, maar toen verloor hij van de Engelse dartslegende Phil Taylor.

De robuuste Nederlander liep tegen Wright in hoog tempo uit naar 4-0, maar liet de bontgekleurde Schot vervolgens terugkomen tot 4-2. In de beslissende leg van de zevende set miste Wright de kans om er 4-3 van te maken, waarna Van Gerwen wel toesloeg. De kale darter maakte het karwei daarna af.

Zijn eerste wereldtitel leverde Van Gerwen niet alleen een cheque van omgerekend 300.000 euro op, maar hij nam ook de eerste plaats op de wereldranglijst over van Taylor.

AFP
AFP
AFP

"Ik weet wat het is om een finale te winnen, maar ook wat het is om een finale te verliezen", zei Van Gerwen voorafgaand aan de partij tegen Wright. Hij verwees daarmee natuurlijk naar vorig jaar, toen hij op weg leek om Taylor te verslaan. Van Gerwen had 'The Power' in de tang, maar verspeelde een voorsprong van 4-2 en moest de wereldtitel alsnog aan de Engelse ster laten. Taylor sneuvelde op dit WK echter al in de tweede ronde en daarmee verschoof de favorietenrol naar Van Gerwen en Adrian Lewis. Toch kroop Van Gerwen in de derde ronde tegen Gary Anderson door het oog van de naald. De Brabander stond met 1-3 achter, maar wist zich op miraculeuze wijze te redden (4-3). Na winst in de kwartfinale op Mark Webster vernederde hij tweevoudig wereldkampioen Lewis in de halve finale met 6-0

'Snakebite'
Met Wright trof Van Gerwen in de finale een tegenstander die niemand daar had verwacht. De 43-jarige 'Snakebite' viel vooralsnog vooral op vanwege zijn bontgekleurde outfit, maar baarde in Londen ook opzien met zijn pijlen. "Maar ik heb meer ervaring en ben wat verder dan Wright, dat ga ik gebruiken in de finale", sprak Van Gerwen vooraf. "Ik wil hem slopen." De kale Vlijmenaar hield woord. Hij brak Wright meteen in de eerste leg en liep in hoog tempo uit naar een voorsprong van 4-0 in sets. Omdat Van Gerwen daarna te weinig 'triples' gooide, kon Wright terugkomen tot 4-2. Cruciaal was de beslissende leg van de zevende set. Wright kreeg de kans die met dubbel 20 uit te gooien, maar miste. Van Gerwen vond vervolgens wel de dubbel 8 en in plaats van 4-3 werd het daardoor 5-2.

Taaie Schot
De finale leek beslist toen 'Mighty Mike' er vervolgens 6-2 van maakte, maar de taaie Schot gaf zich nog niet gewonnen. Wright sleepte de volgende twee sets binnen, mede doordat Van Gerwen voor zijn doen veel kansen liet liggen. In de 11e set wist de Brabander dan toch de beslissing te forceren. Hij werd daarmee de tweede Nederlandse wereldkampioen bij de profbond PDC. Raymond van Barneveld ging hem in 2007 voor.

AFP
AFP
AFP
AFP
ANP
AFP