Scoreblad dat alle verbeelding tart is halve eeuw later 160.000 euro waard

RV
Sla een NBA-recordboek open, en de kans is groot dat u op elke pagina de naam van de inmiddels overleden Wilt Chamberlain ziet opduiken. De boomlange Amerikaan reeg op één avond de records zonder verpinken aan elkaar. Eén kunststukje stak er evenwel bovenuit en zorgt een halve eeuw later voor een papiertje dat liefst 160.000 euro waard is. 

Met zijn 2,16 meter was Wilt Chamberlain de schrik van elke NBA-opponent. De in Philadelphia geboren center torende onder de ring boven iedereen uit en domineerde simpelweg zijn naaste belagers naar believen. Niet vreemd dus dat hij tijdens zijn profcarrière tussen 1959 en 1971 de fraaiste statistieken opstapelde. Tweemaal kampioen, vier keer MVP en dertien maal All-Star. Niet slecht, maar één fenomenale avond tart alle verbeelding. Op 2 maart 1962 ging hij met zijn toenmalige club Philadelphia Warriors op bezoek bij de New York Knicks. 57 jaar later wordt die krachttoer nog steeds aanschouwd als dé gekste NBA-avond ooit.

Wilt Chamberlain.
ARCHIVE PHOTOS Wilt Chamberlain.

Op één avond tekende Chamberlain voor liefst acht records. Zo liet hij onder andere de meeste doelpogingen (37) in één helft noteren en verzilverde hij de meeste vrije worpen (22) in één wedstrijd. Eén record spande echter de kroon. De op dat moment 25-jarige Amerikaan wist in diezelfde match immers 100 punten te maken. De legenden die sindsdien de revue passeerden, komen nog niets eens in de buurt. 

Helaas voor de NBA-fans werd de match niet uitgezonden en zijn er dus geen videobeelden van de mythische avond. Lange tijd was een iconische foto waar Chamberlain poseert met een blad waar het getal ‘100' staat opgeschreven en onzuivere audiofragmenten van het laatste kwart de enige bronnen die ons terugnamen in de tijd. Tot nu, want deze week ging het scoreblad van de bewuste avond rond op sociale media. Let vooral op het gebrek aan plaats bij Chamberlain, waardoor de ruimte van ploegmaat Rodgers werd gebruikt om alles bij te houden.

Het artefact behoorde lange tijd aan Toby DeLuca, die in naam van de Warriors alle statistieken opschreef en vervolgens ook verzamelde in een uitpuilende privécollectie. De man stierf acht jaar geleden, en nu besluit zijn weduwe Ella Stephen Smith om het scoreblad via veilingshuis SCP Auctions te verkopen. “Het is een moeilijke beslissing, maar op deze manier ben ik er zeker van dat mijn kinderen er niet om gaan vechten.”

Tussen 11 en 27 april kan iedereen een bod uitbrengen. De minimumwaarde wordt geschat op 160.000 euro. Kenners verwachten echter een biedingsoorlog waardoor de prijs nog stevig zal opgedreven worden. Chamberlain zelf stierf in 1999 na aanhoudende problemen aan het hart. Hij werd 63. 

ANP2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • jacques weterings

    Idioot ? Ik weet het niet. Later zijn er ongetwijfeld mensen die er het dubbele voor willen betalen. Tel uit je winst.

  • Ronny Cuypers

    Er is vast wel een idioot te vinden die meer dan 160000 euro wil neertellen voor een stukje papier met materiaalwaarde 10 cent.