Rockets vechten nederlaag aan na optische illusie waar refs zich aan lieten vangen

De dunk.
RV De dunk.
De Houston Rockets vechten de scheidsrechterlijke dwaling na de ophefmakende fase in het NBA-duel tegen de San Antonio Spurs aan. Een dunk van topper James Harden werd onterecht afgekeurd nadat de bal via het net weer op de ring sprong. Een beslissing van de referees die de Rockets zuur opbrak, want de Spurs namen vervolgens via twee verlengingen nog de bovenhand. De Rockets willen dat de NBA hen ofwel de zege toekent, ofwel de wedstrijd laat herspelen. 

James Harden is on a roll in de NBA. Vorige week liet hij nog 60 punten optekenen, dinsdag kregen de San Antonio Spurs er 50 op hun bord. Toch bleef de ster van de Houston Rockets met frustraties achter. Niet alleen omdat de Spurs nipt wonnen na een dubbele verlenging, maar vooral omdat een dunk onterecht werd afgekeurd. 

Met nog acht minuten te gaan en een ogenschijnlijk geruststellende voorsprong van 102-89 kreeg Harden vrije baan richting de korf. De 30-jarige Amerikaan dunkte, waarna de bal het net inging maar dan weer op de ring sprong. Zo leek het alsof de bal nooit door het net was gegaan. Een optische illusie waar de scheidsrechters en in eerste instantie ook de commentatoren zich aan lieten vangen: geen score. De spelers van de Rockets - met Harden op kop - konden hun ogen niet geloven. Op de koop toe waren ze door de gemiste pot het noorden volledig kwijt. De Spurs gingen er nog op en over: 135-133 na twee verlengingen en een ongeziene spelfase. 

Referee James Capers gaf na het duel zijn fout toe. De score moest geteld hebben. “De bal leek terug uit de ring te komen nog voor hij het net had geraakt”, klinkt het. “Het leek wel of hij over de rand blééf rollen. Maar nu ik de beelden heb bekeken, is het inderdaad duidelijk dat de bal wel degelijk ‘door’ het net ging.” Er kwam geen review, “omdat de Rockets die niet binnen de dertig seconden aanvroegen.” 

De match lijkt nog een staartje te krijgen, want de Rockets willen dat de NBA hen ofwel de zege toekent, ofwel de wedstrijd laat herspelen. Toch is het lang niet zeker dat de NBA Houston zal volgen in haar eis. Er bestaat een precedent voor Houston in de NBA, waarbij de wedstrijd wel werd herspeeld. In maart 2008 speelden Miami en Atlanta de laatste 51,9 seconden van hun duel opnieuw, vier maanden nadat bleek dat Shaquille O’Neal onterecht werd uitgesloten.

Harden.
USA TODAY Sports Harden.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jozef van riel

  Zodat ze er tegen lopen Rody?! Daar zijn mannen bij van ruim 2 meter! Ze hadden maar sneller de 'review' moeten vragen of waren ze zelf niet zeker? Harden ging toch nog naar de bal!!

 • Benny Coomans

  in een nba-wedstrijd staan tientalle cameras op iedere ring gericht, als je dit niet ziet als ref dat de bal door de ring gaat

 • Etienne Derycker

  Ook een VAR nodig in het basket of ringtechnologie?

 • Rody Franks

  Maak gewoon dat net een halve meter langer...

 • jean petermans

  Wordt het niet stilaan tijd om de vaststelling of de bal al dan niet door het net gaat, Electronic vast te stellen ipv te letten op de beweging van zo'n armoedig netje.