Oud-topman Microsoft koopt Clippers voor 2 miljard dollar

Voormalig topman van Microsoft Steve Ballmer.
AFP Voormalig topman van Microsoft Steve Ballmer.
Steve Ballmer, gewezen topman van computergigant Microsoft, koopt NBA-team LA Clippers voor twee miljard dollar (1,47 miljard euro), de duurste overname ooit. Dat bericht LA Times, en het nieuws werd vandaag ook officeel bevestigd door Shelly Sterling, die de verkoop regelde. Ballmer neemt de club over van Donald Sterling. Die kwam na racistische uitlatingen in opspraak en werd door de NBA levenslang geschorst.

Potentiële kopers kregen tot woensdag de tijd om zich te melden. Het bod van Ballmer bleek het hoogste. De overname is de duurste in de NBA-geschiedenis.

"Het is een eer dat ik mij de nieuwe eigenaar van de Los Angeles Clippers mag noemen", zegt Steve Ballmer in een vrijdag verspreid persbericht. "Ik hou van basketbal en zal er alles aan doen om met de Clippers te blijven winnen in Los Angeles. Dit is een van de mooiste steden in de wereld. Ik bedank Shelly Sterling (die de overname regelde, red.) voor haar bereidheid om mij de Clippers toe te vertrouwen. Tegelijk dank ik de NBA en zijn commissaris Adam Silver voor hun medewerking."

Ook Shelly Sterling is opgetogen. "Ik ben verheugd dat we de club kunnen verkopen aan Steve", aldus Shelly Sterling. "Hij wordt een geweldige nieuwe eigenaar. We hebben 33 jaar hard gewerkt om van de Clippers een waardige NBA-club te maken. Ik ben er zeker van dat Steve de club nieuwe successen kan brengen."

Hoorzitting
Donald Sterling kwam in opspraak toen er geluidsfragmenten van hem opdoken waarin hij een vriendin verbood om met zwarte mensen op de foto te gaan. De 80-jarige miljardair kreeg voor zijn uitlatingen van de NBA een levenslange schorsing. Hij werd daarnaast officieel aangeklaagd voor racisme door de basketbalbond. Sterling moet zich op 3 juni verantwoorden tijdens een hoorzitting. De NBA liet eerder al doorschemeren dat de bond de club over zou nemen, als Sterling de Clippers ten tijde van de zitting nog niet zou hebben verkocht. In eerste instantie weigerde hij de club te verkopen. Daar kwam hij later op terug. Door de verkoop krijgt hij in ieder geval nog een behoorlijk bedrag voor de club.

Ballmer betaalt het hoogste bedrag ooit dat voor een NBA-club is neergelegd. Het oude record was in handen van de Milwaukee Bucks, die begin dit jaar voor 550 miljoen dollar van eigenaar wisselde. Toch is de deal niet de grootste ooit in de Amerikaanse sportgeschiedenis. Honkbalclub Los Angeles Dodgers werd in 2012 voor 2,15 miljard dollar verkocht.

De vorige eigenaar Donald Sterling.
AP De vorige eigenaar Donald Sterling.