LA Lakers eren Thalys-helden

EPA
De Los Angeles Lakers hebben zondag (plaatselijke tijd) hulde gebracht aan de drie Amerikanen die afgelopen zomer mee een terreuraanslag op de Thalystrein naar Parijs hebben verijdeld.

Anthony Sadler, die een truitje van de NBA-club droeg toen de feiten zich voordeden, Alek Skarlatos en Spencer Stone ontvingen van Lakers-voorzitter Jeanie Buss het beroemde gele shirt met daarop het nummer 1 en hun naam. Ze ontmoetten tevens Lakers-legende Kobe Bryant. In het Staples Center werden ze voor de wedstrijd tegen de Detroit Pistons toegejuicht door de toeschouwers.

Stone, Skarlatos en Sadler waren op vakantie in Europa toen ze op 21 augustus op een Thalystrein van Amsterdam naar Parijs Ayoub El Khazzani wisten te overmeesteren. De 26-jarige Marokkaan had even voordien het vuur geopend. Bij de aanslag raakten drie mensen gewond. De zwaarbewapende man was in Brussel op de hogesnelheidstrein gestapt.

"Ik ben Superman niet", stelde Sadler op een persconferentie voor de NBA-wedstrijd. "Maar het is belangrijk om in zo'n situatie niet bang te zijn, op te staan en iets te doen. Want als je dat niet doet, winnen de terroristen."

Stone verwees ook naar de terreuraanslagen van vrijdagavond in Parijs, waarbij minstens 129 mensen om het leven kwamen. "Wat vrijdag gebeurd is, had afgelopen zomer ook kunnen gebeuren als we niet gereageerd hadden. Ik voel me verbonden met Frankrijk. Ik ben erg bedroefd na wat gebeurd is."

REUTERS
EPA
AP
AFP