In opspraak gekomen Clippers-eigenaar ernstig ziek

AP
Donald Sterling, de voor racisme levenslang geschorste eigenaar van de LA Clippers, is ernstig ziek. Volgens verschillende media lijdt hij aan prostaatkanker.

De 80-jarige immobiliënmagnaat kwam vorige week in het oog van de storm terecht. Via het internet raakte een filmpje bekend van een telefoongesprek tussen Sterling en zijn vriendin waarin hij zich racistisch uitlaat. Sterling kon niet verkroppen dat zijn partner op de sociale media een foto van zichzelf had geplaatst naast Magic Johnson. In het telefoongesprek vraagt hij haar onder meer "zich niet meer in het openbaar naast zwarten te vertonen".

De uitspraken lokten heel wat verontwaardigde reacties uit. Ook de NBA greep in en schorste Sterling levenslang. Hij moest bovendien een boete van 2,5 miljoen dollar (1,8 miljoen euro) betalen, de maximumboete die de NBA kan opleggen voor racistisch gedrag.

De NBA wil Sterling ook verplichten de Clippers, die sinds 1981 in zijn bezit zijn, te verkopen. Daarvoor heeft de organisatie de steun van 75 procent van de 29 andere clubeigenaars nodig. Overleg daaromtrent is volop aan de gang.